NATO

General Jokić na sjednici Vojnog komiteta NATO u Tirani

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić učestvuje na sjednici Vojnog komiteta NATO, najvišeg vojnog tijela Alijanse, koja se od sjutra, do nedjelje, 17. septembra, održava u Tirani.
General Jokić na sjednici Vojnog komiteta NATO u Tirani
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, riječ je o sjednici koju Vojni komitet održava jednom godišnje u nekoj od država saveznica.

Načelnici generalštabova zemalja saveznica razmotriće u glavnom gradu Albanije napredak u aktivnostima NATO u borbi protiv terorizma, razmijeniti stavove o daljoj implementacijikratkoročnih i dugoročnih strateških ciljeva, kao i o bezbjednosnojsituacijiu NATO okruženju.

NATO vojni komitet će u Tirani izabrati narednog predsjedavajućeg, koji će 2018. preuzeti dužnost od generala Petra Pavela.

Ovo tijelo sastaje se dva puta godišnje u svom sjedištuu Briselu, kako bi diskutovalo o NATO operacijama i misijama, te obezbijedilo vojno viđenje najefikasnijeg načina suočavanja Alijanse sa izazovima globalnoj bezbjednosti, a jednom godišnje u nekoj od zemalja saveznica.  

Portal Analitika