Podgorica

Kome je potrebna bura u čaši vode

Revitalizacija Sahat-kule, jednog od simbola Podgorice, i Trga Bećir-bega Osmanagića, uzburkala je duhove u trenutku kad restauratorski radovi ulaze u samu završnicu.
Kome je potrebna bura u čaši vode
Portal AnalitikaIzvor

Bujicu više ili (uglavnom) manje razložnih komentara izazvalo je uklanjanje nekoliko metalnih elemenata sa kule, među kojima je bio i simbol u obliku krsta sa njenog vrha.

Restauracija

U toj halabuci, motivi za privremeno uklanjanje pomenutih elemenata gotovo da su ostali u drugom planu. A oni su vrlo jednostavni i nimalo tajanstveni – planirana je restauracija svih metalnih elemenata sa kule. Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara saopšteno da je element, zajedno sa još nekoliko metalnih djelova, privremeno skinut sa objekta u sklopu restauracije Sahat kule.

 - Konzervatorski tretman sprovodi se u JU Muzeji i galerije Podgorice, a metalni element biće vraćen na mjesto sa kojeg je privremeno uklonjen odmah po završetku datog konzervatorskog postupka – saopšteno je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Takav postupak bio je i predviđen projektom Muzeja i galerija Podgorice, odobrenim od Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji je predstavljen prilikom potpisivanja ugovora o revitalizaciji Sahat-kule i Trga Bećir-bega Osmanagića.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović pojasnio je da će nakon restauracije biti vraćeni svi dijelovi koji su privremeno uklonjeni, pa i krst.

- Sahat kula je kulturno dobro i simbol Podgorice. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je u skladu sa zakonom donijela projekat po kojem se izvode svi radovi. Taj metalni element je zbog radova i restauracije skinut privremeno, kao i još neki djelovi sa Sahat-kule i trga, a nakon završetka radova sve će biti vraćeno tamo gdje je i bilo – kazao je Stijepović.

Reakcije

S druge strane, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori u saopštenju je ocijenio neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kulu. - Sahat-kula u Podgorici je vakuf, odnosno zadužbina porodice Osmanagića , i to Mehmet-paše, i jedna je od brojnih vakufskih građevina koju su ostavili članovi ove ugledne podgoričke muslimanske porodice.

Nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje – navodi se u reagovanju Mešihata Islamske zajednice, uz napomenu da je ,,prekrštavanje Sahat-kule u Podgorici novijeg datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otima- čine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i diljem Crne Gore“.

Protojerej i sekretar Crkvene opštine Podgorica, Predrag Šćepanović, rekao je da se Mitropolija crnogorsko-primorska SPC čudi uklanjanju krsta.

- Ako više od 100 godina krst nikome nije smetao, čudimo se da se sada pokreću inicijative da krst, kao simbol većinskog pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori, bude uklonjen sa bilo kojeg mjesta, pa i Sahat- kule – rekao je Šćepanović. On je dodao i da bi MCP podjednako osudila i da je sa nekog objekta skinuto neko obilježje bilo koje druge vjerske organizacije.

Jedan od simbola Podgorice

Sahat-kula je sagrađena u drugoj polovini 17. vijeka (1667. godine). Visoka je 16 metara i drvenim podijumuma podijeljena na četiri nivoa, koji dnevnu svjetlost dobijaju kroz kamene otvore na zidu. Po predanju, njenu izgradnju finansirao je Mehmed paša Osmanagić, koji je sagradio i most na ušću Ribnice u Moraču.

2017-09-12-sahat-kula-2

Satni mehanizam i tegovi donijeti su iz Italije. Za vrijeme osmanlijske vlasti u Podgorici, služila je i kao vojni objekat, odnosno osmatračnica.

Kako se navodi u knjizi Danila Burzana ,,Podgorički toponimi i znamenja“, nakon oslobođenja Podgorice od Turaka, oko 1890. godine, Stevan Radović, otac popa Dušana Radovića i đed čuvenog fudbalskog internacionalca Lazara Radovića, izradio je i postavio na vrh kule metalni krst, na kome se nalazio i limeni golub.

Kula je renovirana januara 2012. godine, kada je postavljen novi digitalni satni mehanizam.

U aprilu ove godine počela je rekonstrukcija vrijedna skoro pola miliona eura. Radove je finansirala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a izvodi ih italijanska firma ,,Star haus Venecija“.

(Pobjeda)

Portal Analitika