Crna hronika

Đorđević negirao krivicu, suđenje prekinuto zbog Dikićevih bolova

U podgoričkom Višem sudu nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine. Optuženi Srboljub Đorđević negirao je krivicu, rekavši da je pozvan da dođe u Podgoricu na četnički skup, ali da je glavni motiv dolaska u Crnu Gori porodična tragedija zbog koje je planirao posjetu manastiru Ostrog. Milan Petrović, advokat optuženog bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, tražio je da se današnji pretres odgodi jer je njegovom klijentu hitno potrebna operacija. Suđenje je na Dikićevo insistiranje nastavljeno, ali je prekinuto u 12:20 časova jer je optuženi rekao da više ne može da trpi bolove. Odbrana je na današnjem pretresu ponovo tražila medicinsko vještačenje optuženog Miloša Jovanovića, rekavši da su njegovi iskazi kontradiktorni, te da je njegov profil ličnosti pogodan za manipulaciju. Proces se nastavlja u srijedu, 20. septembra u 9 časova.
Đorđević negirao krivicu, suđenje prekinuto zbog Dikićevih bolova
Portal AnalitikaIzvor

Tok suđenja:

12:23 Sutkinja je saopštila da je suđenje završeno za danas, te da će se nastaviti u srijedu 20. septembra u 9 časova.

12:17 Optuženi Dikić je rekao da zbog bolova više ne može da prati suđenje. Njegov branilac Milan Petrović kazao je sutkinji da što prije zatraži mišljenje ljekara Kliničkog centra ili da odredi vještaka koji će se izjasniti o hitnosti Dikićeve operacije. Glavni specijalni tužilac Katnić je saopštio da je bilo vremena da se prati zdravlje bivšeg komandanta Žandarmerije.

- Od jula su postojale mogućnosti da se ovo pitanje utvrdi. Moglo se tada gledati, da se sa ovim ne opterećuje postupak. Tužilaštvo ostavlja sudu da procijeni dokaze i donese odluku - naveo je Katnić.

Dikić je rekao da je glavni specijalni tužilac samo djelimično u pravu.

- Ljekari su pratili moje zdravstveno stanje, ali se ono pogoršava od maja, juna... Nisam želio da budem razlog odlaganja procesa, ali mi se zdravlje, nažalost, pogoršalo. Trpim nenormalno jake bolove i ne želim da se donosi zaključak da to namjerno radim - poručio je Dikić.

Katnić: Odbrana vrijeđa tužioce

12:15 Katnić je zamolio sutkinju da zaštiti tužilaštvo, jer ono, kako je rekao, "nikome na teret nije stavilo Četnički pokret, niti ga pominjalo u pežorativnom smislu". On tvrdi da je odbrana pominjanjem filmova uvrijedila tužilaštvo.

- Mi u ovakvim uslovima ne možemo da radimo. Kroz pitanja smo htjeli da pokažemo da to nije bio skup Četničkog pokreta - rekao je Katnić.

12:11 Đorđević je rekao da ne poznaje Bratislava Dikića i Nemanju Ristića. Na pitanje advokata Milana Petrovića da li je sa nekik razgovarao o hapšenju ili ubistvu bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, Đorđević je odgovorio:

- Smiješno. To mi niko nije nudio, niti sam to znao, ja sam nesposoban za to - odgovorio je Đorđević.

12:09 Sutkinja je uskratila odgovor na pitanje advokata Radosavljevića da li je optuženi imao ponude Specijalnog tužilaštva o sklapanju sporazumu o priznanju krivice.

12:08 Na pitanje kada je planirao da posjeti manastir ostrog, Đorđević je naveo da je mislio da će ići odmah po dolasku u Crnu Goru, "ali kako se niko nije javljao nije znao gdje da ide". 

- Takvi skupovi se kod nas održavaju u manastirima, crkvama, na slavama, praznicima... - rekao je optuženi.

12:03 Rekao je da na četničkim skupovima nije bilo razgovora o političkim promjenama u Crnoj Gori. Đorđević kaže da ne zna ko je Paja Velimirović.

12:00 Đorđević je izjavio da da ne zna ko je Andrija Mandić.

- Ne znam kako me pitate, nemam pojma o tome - izjavio je on.

Takođe je rekao da mu nisu poznati Vladimir Popov i Eduard Šišmakov (Širokov).

1309djordjevic

Đorđević: Došao sam u Crnu Goru zbog porodične tragedije

11:56 Đorđević je, odgovarajući na pitanje svog advokata, rekao da u djelovanju Svesrpskog četničkog pokreta ne postoje anti-NATO aktivnosti. Upitan šta znači panslovenska ideja ili panslavizam, okrivljeni odgovara da ne zna. 

- Motiv dolaska u Crnu Goru je moja velika tragedija. Htio sam da se pomolim u manastiru Ostrog za moje zdravlje i za moje (pokojno) dijete - ponovio je Đorđević.

11:54 Đorđević je rekao da poznaje Dragana Maksića, da zajedno rade, te da mu je Maksić pomogao pri izradi spomenika djetetu.

- Imam povjerenje u njega kao prijatelja, ne znam da li bi me prevario - izjavio je on.

11:53 Đorđević je pojasnio da neće da odgovara na pitanja suda i tužilaštva, ali da će odgovarati na pitanja odbrane.

11:47 Odbrana smatra da je vijeće suda novim odbijanjem prigovora na pitanja tužilaca suspendovalo ZKP.

- Pitanja koja je tužilac postavljao su ideološko-medijskog konteksta i postavljana su kao da su iz filmova poslije Drugog svjetskog rata, i nemaju veze čak ni sa onim što je predmet optuženja. Pomenuto udruženje (Svesrpski četnički pokret) nije zabranjeno u Srbiji, niti je na bilo koji način kažnjavano ni u Srbiji ni u Crnoj Gori - rekao je advokat Jovanović.

11:44 Tužilac Čađenović kaže da postoje kontradiktornosti u iskazima Đorđevića.

- Prvo je kazao da je član Svesrpskog četničkog pokreta, a danas da nije član već samo simpatizer. U fazi istrage nije pominjao da im je u restoranu prišao neki čovjek kojeg ne zna, što je iznio danas na glavnom pretresu - rekao je Čađenović.

"Skup su organizovali četnici iz Crne Gore"

11:37 Sutkinja je kazala da će nakon odbijanja optuženog da odgovara na dalja pitanja pročitati Đorđevićev iskaz koji je ranije dao Tužilaštvu.

Đorđević je u iskazu, između ostalog, kazao da po dolasku u Crnu Goru nije znao da se održavaju izbori, da nije imao oružje i da je shvatio da skup organizuju četnici iz Crne Gore, "jer Svesrpski četnički pokret nikad nije organizovao nikakav skup u Crnoj Gori". 

11:35 Suđenje je nastavljeno. Đorđević je rekao da ga nije toliko zanimao skup, koliko posjeta manastiru Ostrog zbog smrti djeteta. 

- Ne želim da odgovaram na dalja pitanja jer nemam više šta da kažem. Nemam više za šta da odgovaram, rekao sam svoju istinu - naveo je on.

11:33 Sud je ponovo donio rješenje da se odbrani oduzima pravo da iznosi prigovore dok tužilac postavlja pitanja.

11:10 Jovanović tvrdi da pitanje tužioca Čađenovića ima "ideološko-medijski predznak". Sutkinja je dala novu pauzu.

11:07 Optuženi Đorđević je rekao da je nekad išao na skupove "da sazna o Draži Mihailoviću". Advokat Jovanović iznosi istu primjedbu kao i prethodno advokat Petronijević.

1109sudnica

11:05 Sud je odbio zatjev branilaca da iznose primjedbe na zahtjev tužilaca.

10:45 Advokat Petronijević tražio je da sud ne ukida pravo odbrani na prigovore tokom postavljanja pitanje tužilaštva optuženom. Sutkinja Mugoša je dala pauzu od 15 minuta (do 11 časova), kako bi vijeće odlučilo o primjedbi advokata.

10:41 On je kazao da je simpatizer "Svesrpskog četničkog pokreta", ali ne član. Na pitanje specijalnog tužioca Saše Čađenovića kako djeluje taj pokret, Đorđević je odgovorio da ne zna.

"Nisam kriv, pozvali su me na četničko slavlje"

10:33 Đorđević je rekao da ne zna zašto je 11 mjeseci u pritvoru.

- Ne znam ništa o tome što mi se stavlja na teret. Gospodin Dragan (Maksić) je rekao da su ga pozvali u Podgoricu na četničko slavlje i da idem sa njim. Rekao sam da ne mogu jer radim i nemam para. On je rekao da će platiti kartu i da ćemo posjetiti manastir Ostrog. Odlučio sam da idem. Pošli smo u petak na željezničku stanicu i tu smo se našli sa Brankom (Milić) i Mišom (Dušić Milan). Došli smo u Podgoricu, rekli su da treba neko da nas sačeka. Cijeli dan smo bili na željezničkoj stanici (u Podgorici), sjedjeli, šetali, bili na doručku... Pošao sam do autobuske stanice da vidim ima li autobus da se vratimo kući. Mislio sam da je neka prevara čim nema nikoga. Vratio sam se u restoran, tamo je bio jedan meni nepoznat čovjek, ustao je i otišao odmah. Dragan je ustao i bio ljut, rekao da idemo na ručak u grad i pošli smo da tražimo smještaj. Rekao je da neće biti sastanka sjutra, ići ćemo u manastir, pa kući. Policija je došla u ponoć i rekla dođite u MUP. Došao sam (u Crnu Goru) da se pomolim Bogu jer sam izgubio dijete, ćerku u 21. godini. Nisam otišao ni u manastir, ni na skup. Bio sam u pritvoru pod velikim šokom. Nisam ništa učinio, nikakav nered... Nemam pojma ništa o tome što mi se stavlja na teret - rekao je Đorđević kroz suze.

10:30 U sudnici je optuženi Srboljub Đorđević.

10:29 Sutkinja Mugoša je oduzela riječ Krpoviću jer "više puta ponavlja sve što je ranije unešeno u zapisnik i njegovo izlaganje se ne odnosi na primjedbe na odbranu optuženog, već se bavi radom suda". 

10:27 Krpović je rekao da sve ukazuje da Jovanović nije bio u Podgorici 18. oktobra prošle godine, kao što je ranije rekao. Dodao je da nije tačno da advokati hoće da utiču na Jovanovićevu svijest i zdravstveno stanje.

- Ovdje je tužilaštvo iskoristilo zdravstveno stanje ovoga čovjeka i instruiralo ga u kom pravcu da iznosi svoju odbranu - smatra on.

10:22 Advokat Krpović rekao je sutkinji Mugoša da je evidentno stala na stranu tužilaštva, ne omogućavajući odbrani da postavlja pitanja.

- Dikića ste pitali ko je finanirao njegov put u Moskvu. On vam je dao odgovor. Isto pitanje (o putovanju) smo postavili Jovanoviću, a Vi ste to odbili - rekao je advokat.

10:17 Advokat Jovanović je rekao da odbrana ne utiče na psihičko stanje okrivljenog i poručio sutkinji da upita Jovanovića ko ga posjećuje, ko mu plaća smještaj i ko utiče na njega.

1109katnic

Katnić: Jovanovića ne treba medicinski vještačiti, priznao je djelo

10:13 Katnić je rekao da je optuženi Jovanović, po mišljenju tužilaštva, priznao šta mu se stvavlja na teret, te da tužilaštvo misli da ga ne treba vještačiti. Katnić je optužio odbranu da utiče na psihičko stanje okrivljenog.

- On je iznio da je zavisnik od ljekova, a branioci su stalnim pominjanjem toga vraćali njegovu zavisnost. Pozivam odbranu da se odnosimo prema optuženima uz poštovanje. Ako sud u bilo kojoj fazi postupka procjeni da ga treba vještačiti, tužilaštvo će poštovati odluku - naglasio je on.

10:08 Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić smatra da u ovoj fazi postupka ne postoji mogućnost za davanje ovakvih primjedbi, već da je, po ZKP-u, to previđeno za završne riječi.

10:07 Branilac Petrović tražio je od sutkinje da zahtijeva od Jovanovića da dostavi medicinsku dokumentaciju sudu i da se onda uradi njegovo medicinsko vještačenje u pogledu njegove sposobnosti da prati suđenje i da li je bio uračunljiv u vrijeme izvršenja djela.

Odbrana ponovo traži vještačenje Jovanovića

10:02 Advokat Radonja Drakulović kaže da je Jovanovićeva odbrana "nelogična, neubjedljiva i kontradiktorna".

- Ide u Podgoricu da zapali neke prostorije, ali ne zna kako će kupiti petarde i šrafove. Kaže da je služio vojsku, ali ne zna gdje. Kaže da je 16. oktobra dan proveo sa Sinđelićem, ali se ne sjeća da li je ovaj izašao iz njegovog vidokruga. Ne ponzaje Beograd i Podgoricu. Njegova odbarna je u cjelosti upitna, ne postoji ni dokaz da je napustio Srbiju - naglasio je on.

10:00 Branilac Dušan Radosavljević rekao je da odbrana smatra da kod optuženog Jovanovića postoji "falsifikat sjećanja" vezan za dešavanja o kojima se izjasnio.

9:47 Advokat Miroje Jovanović tvrdi da sud onemogućava Jovanoviću odgovaranje na pitanje "onoga što je Dikić rekao u slobodnom izlaganju". On je rekao da Jovanovića niko nije upitao kako se osjeća.

- Da li ste uočili ožiljak koji ima od presječenih vena? Molim Vas da pitate gospodina Jovanovića kako se sada osjeća - rekao je advokat.

9:43 Prema ocjeni advokata BulatovićaJovanović nije ni iznosio odbranu već da je govorio kao svjedok optužbe, "ostavljajući utisak da je unaprijed pripremljen".

- Ovo je živopisan pokušaj da se iskonstruiše nekakve veza DF-a sa ovom bizarnom pričom. Činjenica da je okrivljeni naveo da je dobio cedulju sa adresom objekta na Starom aerodromu, što je adresa Nove i DF-a, sa koje su se godinu dana ranije preselili u centar grada, ukazuje na dvije stvari: da DF sa ovom farsom nema nikakve veze, a da autori koji su ovaj podatak preuzeli sa internera nisu imali pojma ni gdje se prostorije DF-a nalaze - naveo je Bulatović i dodao da se radi o licu koje na kraju neće ni biti krivično-pravno odgovorno, jer nije moglo da upravlja svojim postupcima.

9:40 Advokat Dražen Medojević izjavio je da je Jovanovićev profil ličnosti pogodan za manipulaciju.

- Iz njegove odbrane proizilazi da ima ozbiljnih psihosomatskih problema i da njegova odbrana dolazi u pitanje - rekao je on.

9:37 Advokat Tomović takođe kaže da je trebalo izvršiti medicinsko vještačenje Jovanovića

9:30 Advokat Petronijević je rekao da je okrivljenom Milošu Jovanoviću potreban branilac, te da je na osnovu njegovih odgovora sud trebalo da izvrši njegovo medicinsko vještačenje.

Ako ste ga lišili branioca, onda Vi preuzimati obavezu da štitite njegova prava. A štiti se samo dio njegovog iskaza koji je vezan za svjedoka saradnika. Ovakvo lice bi moralo da se podvrgne vještačenju. Moglo bi da bude potpuno neuračunljivo, djelimično neuračunljivo ili smanjene neuračunljivosti, kako prilikom izvršenja krivičnog djela, tako i prilikom pretresa. Vi ste u obavezi da zaštitite njegva prava - rekao je Petronijević sutkinji.

9:23 Odbrana je podnijela prigovor na zapisnik sa saslušanja okrivljenih pred sudijom za istrage. Oni su tražili da se taj izvještaj uvrsti u dokazni materijal. Sutkinja Mugoša je kazala da, po ZKP-u, to nije dokazni materija. Advokati su odgovorili da sutkinja tako ugrožava pravo na odbranu i staje na stranu tužilaštva.

9:16 Sud konstatuje da su svim optuženima uručeni CD-ovi sa dosadašnjih pretresa.

0709dikic

Advokati: Odgodite suđenje, Dikiću neophodna hitna operacija

9:13 Sutkinja Suzana Mugoša je navela da će zatvroski doktor uputiti Dikića u javnu zdravstvenu ustanovu u kojoj postoje odgovarajući uslovi, te da će o tome odmah obavijestiti direktora zatvora i predsjednika Višeg suda, koji je ovlašćen da vrši nadzor nad pritvorenim licem. Današnji pretres, međutim, neće biti odgođen.

- To je sve što mogu da uradim, optuženi je rekao da može (pratiti suđenje) pa ćemo vidjeti dalje - saopštila je sutkinja.

9:10 Advokat Goran Petronijević rekao je sutkinji da neće imati kome da sudi ukoliko se Dikić hitno ne hospitalizuje.

- Molimo Vas da ovo ozbiljno uzmete u razmatranje. Htjeli smo da suđenje započne, Dikić čini izvanredan napor da to tako bude, ali ovo prelazi u torturu svih nas protiv njega. Hajde neka izdrži bolove, ali ovo je situacija u kojoj je potrebna hitna intervencija - istakao je on.

9:09 Dikić je rekao da je tačno da trpi bolove, da je primio terapiju i da teško prati suđenje, ali da ne želi da se odgodi današnji pretres.

9:04 Advokat Milan Petrović rekao je da su advokati poslali sudu Dikićevu medicinsku dokumentaciju sa VMA i u kojoj je ljekar Zoran Mirković, koji je ranije operisao Dikića, rekao da je njihovom klijentu hitno potrebna hiruška intervencija. 

- Taj podnesak smo jutros dostavili sudu. Sumnje su potvrđene i tražimo da se okrivljeni Dikić hitno zbrine i hitno podvrgne hiruškoj intervenciji kako bi mu život bio spašen. Inače postoji opasnost da će mu život biti ugrožen. Tražimo da hitno odgodite i prekinete suđenje. Svako odlaganje operacije može dovesti do naglog pogoršanja njegovo zdravstvenog stanja - naglasio je Petrović.

9:00 Sutkinja je konstatovala prisustvo tužilaca, odbrane i optuženih.

Glavni pretres će, prema odluci sutkinje Suzane Mugoše, početi u devet sati u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici.

Optuženi Bratislav Dikić i Miloš Jovanović negirali su ranije krivicu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Portal Analitika