Politika

Vlada: Tvrdnje Krivokapića su pokušaj dezinformisanja javnosti

Vlada Crne Gore danas je zvanično reagovala na jučerašnje izjave predsjednika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića nakon njegovog susreta sa predsjednikom slovenačkog parlamenta, Milanom Brglezom.
Vlada: Tvrdnje Krivokapića su pokušaj dezinformisanja javnosti
Portal AnalitikaIzvor

Naime, Krivokapić je ocijenio da građani u Crnoj Gori žive sve gore, čak i u poređenju s afričkim zemljama.

Reagovanje Vlade prenosimo integralno.

Predsjednik SDP Ranko Krivokapić iznio je u javnosti tvrdnju da su zarade u Crnoj Gori niže od zarada građana Zambije, Namibije i Konga („građani sve gore žive, naša primanja su gora od Zambije, Namibije, Konga“ – sajt Socijaldemokratske partije).

Iznijete tvrdnje su ne samo netačne, paušalne i površne već su i odraz populizma, politikatstva i pokušaja „kreativnog“ tumačenja zvaničnih statističkih podataka.

Da je zaista riječ o navedenom, potvrđuju zvanični podaci referentnih međunarodnih institucija i organizacija, poput UN-a, Svjetske banke, MMF-a, koje porede najvažnije pokazatelje životnog standarda građana u različitim zemljama svijeta.

Prema Izvještaju UN-a o razvoju po mjeri čovjeka koji prati najvažnije pokazatelje životnog standarda u svijetu. Crna Gora se nalazi na 48. mjestu od ukupno 188 rangiranih zemalja, što Crnu Goru svrstava u grupu od 50 zemalja svijeta sa veoma visokim stepenom razvoja po mjeri čovjeka, dok se Namibija, Republika Kongo i Zambija, nalaze na 125., 135. i 139. mjestu u Izvještaju UN-a o razvoju po mjeri čovjeka. Pri tome se Demokratska Republika Kongo nalazi na 176. mjestu od 188 rangiranih zemalja, spadajući u grupu zemalja sa niskim stepenom razvoja po mjeri čovjeka.

Prema zvaničnim podacima Svjetske banke BDP per capita u Crnoj Gori, mjeren paritetom kupovnih snaga, kao međunarodno uporedivim indikatorom, na nivou je od 104% prosječnog svjetskog BDP per capita (dakle iznad prosjeka), i na nivou od oko 42% prosjeka u EU.

Države Afrike, o kojima govori g-din Krivokapić imaju mnogo niži životni standard od Crne Gore. Tako, Demokratska Repubika Kongo ima BDP per capita koja je na nivou od 5% prosjeka u svijetu; Republika Kongo na nivou od 35% svjetskog prosjeka, Zambija 24% i Namibija 65% svjetskog prosjeka. Dakle, životni standard u Demokratskoj Republici Kongo je oko 20 puta niži od standarda u Crnoj Gori, u Zambiji je na nivou ¼ životnog standarda u Crnoj Gori itd.

Kada je riječ o prosječnim zaradama u pomenutim zemalja, preproučujemo g-dinu Krivokapiću da prikupi zvanične statističke podatke ovih zemalja u vezi sa navedenim, jer je netačna njegova tvrdnja da je prosječna mjesečna neto zarada u ovim zemalja iznad one u Crnoj Gori. Naprotiv. Ako bi se podaci posmatrali nominalno, bez korišćenja kriterijuma pariteta kupovnih standarda, proječna mjesečna neto zarada je preko 10 puta veća u Crnoj Gori od one u Demokratskoj Republici Kongo, i preko 100% je veća nego u Zambiji. Međutim, podatke o zaradama navedenih afričkih zemalja nije moguće porediti na ovaj način, iz razloga različite metodologije obračuna prosječne zarade, jer u nekima od ovih zemalja u obračun prosječne zarade ulazi i neformalna zaposlenost koja je često viša od formalne. Moguće je da je opredjeljenje gospodina Krivokapića da umjesto podataka međunarodnih referentnih institucija, kao izvor izjava isključivo koristi paušalne i površne analize, poput onih koje su prethodnih dana objavljivane na temu zarada u Africi, u kojima se upoređuju prosječne zarade po zemljama obračunate po različitim metodologijama, pa čak i u različitim valutama. To je svakako odraz njegove nedobronamjernosti i pokušaja dezinformisanja javnosti.

I u krajnjem, obavještavamo g-dina Krivokapića da prosječna zarada u Crnoj Gori bilježi rast i nominalno i realno, i da se u kontinuitetu povećava broj zaposlenih. Uvjereni smo da će snažan ekonomski rast od preko 4% u prvoj polovini godine, kao i poboljšanje većine ekonomskih pokazatelja, donijeti još veće stope rasta zaposlenosti i zarada, težeći ostvarenju našeg ključnog prioriteta, a to je brže približavanje životnog standarda naših građana onom u EU.

Portal Analitika