Društvo

Islamska zajednica: Neprimjerena najava o vraćanju metalnog obilježja na Sahat kulu

Islamska zajednica u Crnoj Gori smatra neprimjerenom bilo kakvu najavu o vraćanju metalnog obilježja u obliku krsta na Sahat-kuli u Podgorici, saopštila je Islamska zajednica u vezi sanacije Sahat-kule u Podgorici.
Islamska zajednica: Neprimjerena najava o vraćanju metalnog obilježja na Sahat kulu
Portal AnalitikaIzvor

“Iskazujemo najdublje poštovanje prema hrišćanskim i svim drugim simbolima monoteistčkih religija, ali samo ako je to saobrazno i primjereno određenoj arhitekturi, njenom nastanku, svrsi ili namjeni. Sahat-kula u Podgorici, kao i one u Starom Baru, Ulcinju, Herceg Novom i Pljevljima - osmanlijsko i islamsko su nasljeđe u arhitektonskoj i kulturnoj baštini. Uz to, svaka od njih je vakuf - zadužbina dobrih i plemenitih muslimana, dobrotvora koji su svoj imetak dali za njihovu izgradnju. Sahat-kula u Podgorici je vakuf, odnosno zadužbina porodice Osmanagića, i to Mehmet- paše, i jedna je od brojnih vakufskih građevina koju su ostavili članovi ove ugledne podgoričke muslimanske porodice. Nijedna od sahat-kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje. "Prekrštavanje" Sahat-kule u Podgorici  novijeg je datuma, isto kao i ostala mnogobrojna nepočinstva, otimačine i uzurpacije nad imovinom Islamske zajednice, u Podgorici i diljem Crne Gore. Godinama su predstavnici Islamske zajednice upozoravali na ove činjenice, na potrebu vraćanja vakufa u prvobitno autentično stanje - skidanja obilježja krsta sa Sahat-kule, ali i povratka mnogobrojnih građevina i zemljišta u vlasništvo Vakufa. Sa nevjericom smo pročitali u medjima da su visoki zvaničnici lokalne vlasti novi - stari izgled vakufa Sahat-kule dogovarali sa čelništvom Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, potpuno zaobilazeći Islamsku zajednicu kao neposredno zainteresovanu stranu. Još jednom apelujemo na nadležne da se prekine sa proizvodnjom ovakvih apsurdnih događaja, da se Sahat-kuli vrati izvorni, autentični izgled i prekine sa vrijeđanjem osjećaja pripadnika islama u Podgorici i širom Crne Gore. Takođe, tražimo da se Rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara o konzervatorskim uslovima sanacije dostavi na uvid javnosti, kako bi se izakulisne radnje i manipulacije izvele na čistac.

Podsjećamo da je Islamska zajednica autohtona u Crnoj Gori i čini njeno viševjekovno društveno biće. Isto tako,  mi imamo pravo i na svoj identitet i imovinu, bilo da je riječ o sahat- kulama, džamijama, česmama ili grobljima. Nećemo dozvoliti njihovo dalje devastiranje, raskopavanje, uzurpaciju ili falsifikovanje identiteta”, saopštili su. 

Portal Analitika