Društvo

Crna Gora – Argentina: Unapređenje saradnje Diplomatskih akademija

U komunikaciji između dva ministarstva vanjskih poslova sačinjen je nacrt Protokola o saradnji između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova i vjera Republike Argentine.
Crna Gora – Argentina: Unapređenje saradnje Diplomatskih akademija
Portal AnalitikaIzvor

Ovim Protokolom predviđa se da će dvije diplomatske akademije međusobno razmjenjivati informacije o svojim programima obuka, kursevima, seminarima i drugim akademskim aktivnostima koje budu organizovale. Takođe, predviđeno je da na recipročnoj osnovi bude ostvarena razmjena predavača, eksperata i istraživača, studenata u oblastima od obostranog interesa, a u cilju podizanja nivoa profesionalne kvalifikacije. Takođe, strane će utvrditi redovni sistem razmjene informacija o publikacijama, časopisima, člancima i dr, a koje se odnose na njihovu djelatnost, međunarodne odnose i spoljnu politiku, kao i ispitati mogućnost organizovanja konferencija, specijalističkih kurseva i seminara o obrazovanju diplomata i državnih službenika u oblasti diplomatije i međunarodnih odnosa, koji će se odvijati naizmjenično u Podgorici i u Buenos Airesu. Ovaj Protokol stupiti će na snagu danom potpisivanja i zaključuje se na period od tri godine i može se produžiti uzajamnom saglasnošću strana.

Crna Gora i Argentina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, u čemu posebnu ulogu i doprinos imaju crnogorski iseljenici, koji su ovu zemlju počeli da naseljavaju još početkom 19. vijeka, a najintenzivnije početkom 20. vijeka.

Crnogorska iseljenička zajednica u Argentini, jedna je od naših najbrojnijih zajednica u svijetu (preko 40 hiljada) i veoma drži do svog porijekla i tradicije.

Na liniji daljeg unapređenja odnosa i saradnje, bila je i odluka Vlade Crne Gore o otvaranju Ambasade Crne Gore u Buenos Airesu, 2013. godine, koja je prvo crnogorsko diplomatsko-konzularno predstavništvo u Latinskoj Americi.

U Argentini su otvorena i tri počasna konzulata, u provincijama Ćako, Santa Fe i Buenos Aires, u kojima je najveća koncentracija crnogorskih iseljenika, na čijem čelu se takođe nalaze počasni konzuli crnogorskog porijekla.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović boravio je u zvaničnoj posjeti Republici Argentini, 5-7. juna 2016. godine, što je bila prva zvanična posjeta na najvišem nivou jednog crnogorskog zvaničnika toj zemlji. 

 

Foto: Ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović sa potpredsjednikom Argentine Amadoom Budoom. 

Portal Analitika