Kultura

FIAT: "Kapital-djeca" prva predstava "Pojačanja"

Peti dan ovogodišnjeg FIAT-a otvoriće nastup grupe „Fluo“ iz Nanta koji će izvesti predstavu „Fossil“ u okviru francuskog fokusa na platou isped Biblioteke „Radosav Ljumović“ od 19 sati.
FIAT: "Kapital-djeca" prva predstava "Pojačanja"
Portal AnalitikaIzvor

Koncept potpisuje Benoa Konteto, koji, uz Selin Šale i izvodi predstavu.

- Izvedba je koreografski i zvučni performans dva umjetnika tokom kojeg koriste sve djelove knjige - od teksta do formata i korica, preko autora. Radi se o „fizičkoj“ poeziji u kojoj su tijelo i riječi prikazani kao krhke monolitne arhitekture, a uključuje, pored plesača i čitaoca, i 363 knjige – navodi se u najavi ovog komada.

Dan će svakako obilježiti prva izvođenja u okviru segment „FIAT pojačanje“ kojim ovaj festival, kako ističu, „daje prostor, šansu i podstrek mladima - nadama buduće pozorišne scene“. Predstava „Kapital-djeca“ Kraljevskog pozorište „Zetski dom“ prva je koja će biti igrana, i to večeras na Velikoj sceni KIC-a „Budo Tomović“ od 20 časova. Autorski projekat Petra Pejakovića i Dušana Murića nastala je kao rezultat godinu i po dugih ciklusa radionica za djecu.

- Grupa od 20 mališana sa Cetinja, uzrasta od 10 do 15 godina, pretočila je u predstavu realnost koja vedri i oblači živote svih nas, o kojoj i odrasli malo znaju, temu kapitala, ekonomski i društveni sistem u kome živimo, svijet u koji će oni zakoračiti. „Kapital-djeca“ pokušaj je stavljanja kreativnosti u službu nade oslobađanja čovječanstva od pripitomljenosti na pohlepu i prinudu – siže je ovog komada u kome igraju: Aleksandar Popović, Marija Jovićević, Aleksandra Šovran, Marija Pobor, Anastasija Šovran, Ivana Popović, David Vuković, Đorđije Proroković, Andrej Lipovina, Milica Radović, Dorotea Roganović, Nikoleta Tatar, Anita Janković, Vasilije Đukanović, Milica Andrić, Filip Ivanović, Marija Andrić, Doroteja Bušković, Kristijan Kadija i Maja Marković.

Književni program na FIAT-u večeras će otvoriti „Slow Show FM“ kolektiva „Orbita“ iz Latvije u Kuslevovoj kući od 22 časa. Riječ je o latvijskim pjesnicima koji pišu na ruskom jeziku, a čiji su radovi posvećeni dijalogu različitih žanrova - književnost, muzika, video, fotografija, VJ, web - i kultura: Semion Hanin, Arturs Punte, Sergej Timofejev i Vladimir Svetlov.

- Tokom nastupa “Slow Show FM” pjesnici čitaju svoje pjesme u pratnji zvukova i šumova različitih gradova, onih koje uspiju da uhvate preko radija ili onih koje su snimili tokom posjeta po Evropi. Ovi zvuci se prenose preko FM-a i puštaju preko tranzistora – preciziraju iz FIAT-a.

I večeras će publici, nakon svih programa, svoj izbor muzike predstaviti FM Mirda u dvorištu Kuslevove kuće.

Stalne postavke u Kuslevovoj kući su video rad „Just Kidding“ Jelene Tomašević, izložba „Organika“ Aleksandra Vukotića, lampe Anđelka Vasiljevića, lutke Jelene Simić, torbe, cegeri i drugi detalji Centra za ženska prava, te neobičan second hand izbor „Sonja’s hand“. Daliborka K. Dulić u ponoć izvodi poetsko-muzičku instalaciju „U daljinu“ u pećini ispod Kuslevove kuće.

Portal Analitika