Svijet

Usvojena Rezolucija o S. Koreji, imovina ipak nije zamrznuta

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa.
Usvojena Rezolucija o S. Koreji, imovina ipak nije zamrznuta
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, usvojena je ublažena verziju prvobitnog američkog prijedloga rezolucije. Naime, usvojena rezolucija ne obuhvata zamrzavanje imovine sjevernokorejske vlade i lidera Kim Džong Una kao što su to SAD prvobitno tražile, prenose agencije.

Najnovijom rezolucijom se zabranjuje Pjongjangu da u narednih 12 mjeseci uvozi sirovu naftu, ali ne i sve oblike prirodnog tečnog gasa, dok se uvoz naftnih derivata ograničava na dva miliona barela godišnje.

Rezolucijom se zabranjuje izvoz sve tekstilne robe, dok se svim zemljama zabranjuje da izdaju nove radne dozvole za radnike iz Sjeverne Koreje, što su dva ključna izvora čvrste valute za Pjongjang.

Ovo je deveta rezolucija koju je 15 članica SB UN jednoglasno usvojilo zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje od 2006. godine. Vašington je prvobitan prijedlog rezolucije ublažio kako bi dobio podršku Kine i Rusije.

Hejli: SAD ne žele rat sa Sjevernom Korejom

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli izjavila je da SAD ne žele rat sa Sjevernom Korejom i da Pjongjang “još nije prešao tačku s koje nema povratka”, a to je rekla nakon što je Savjet bezbjednosti UN usvojio nove sankcije protiv Sjeverne Koreje.

“Ako Sjeverna Koreja pristane da obustavi svoj nuklearni program, može da polaže pravo na budućnost. Ako dokaže da može da živi u miru, svijet će živjeti u miru sa njom”, poručila je Hejli u Savjetu bezbjednosti, prenosi Rojters.

Ambasadorka SAD je istakla da nova rezolucija ne bi bila usvojena da se nijesu razvili snažni odnosi između američkog predsjednika Donalda Trampa i predsjednika Kine Si Đinpinga.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je sinoć usvojio rezoluciju o novim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog šestog i najsnažnijeg nuklearnog testa i to ublaženu verziju prvobitnog američkog prijedloga rezolucije.

Vašington je prvobitni prijedlog rezolucije ublažio kako bi dobio podršku Kine i Rusije.

Ovo je deveta rezolucija koju je 15 članica SB UN jednoglasno usvojio zbog nuklearnog programa Sjeverne Koreje od 2006. godine.

Agencije

 

Portal Analitika