Politika

Srpska kuća zloupotrijebljena od NOVE?

U Srpskoj kući je prije dva dana održan prvi skup ali to, na žalost, nije bio sastanak kulturnih radnika i intelektualaca, već sjednica Glavnog odbora Nove srpske demokratije na kojoj su donešene odluke o imenovanjima i političkim aktivnostima, pišu Dnevne novine.
Srpska kuća zloupotrijebljena od NOVE?
Portal AnalitikaIzvor

U februaru ove godine tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik NOVE Andrija Mandić dogovorili su otvaranje Srpske kuće u Podgorici i saopštili da će u njoj biti smještene najvažnije kulturno-prosvjetne institucije srpskog naroda u Crnoj Gori.Srbija je u Srpsku kuću u Podgorici uložila 3,3 miliona eura.

Na sceni je, međutim, nešto drugo – očigledna zloupotreba ove institucije od strane političara.

Sagovornici Dnevnih novina smatraju da je na taj način prekršena izvorna ideja o djelovanju Srpske kuće, na šta Srbija mora biti na vrijeme upozorena.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Vladimir Goati kaže da je ideja da Srbija, kao zemlja koja ima toliko ljudi u susjednoj državi, Crnoj Gori, sasvim ima pravo da otvori Srpsku kuću, koja će služiti onima koji se u našoj zemlji osjećaju kao Srbi.

Smatra da je to dobra ideja, ali samo dok služi onome čemu je namijenjena. U svakom druugom slučaju, dodaje on, radi se o njenoj zloupotrebi.

“Jer je to onda nametanje političkih interesa i to parcijalnih poliitčkih interesa, a upravo se to željelo preduprijediti. To onda nije građanska sfera i nije ono čemu je institucija namjenjena. Jer, može se lako desiti da i neka druga partija koja brani interese Srba u Crnoj Gori poželi da koristi ovu zgradu za svoje djelovanje. Na taj način jedna dobra ideja može biti kompromitovana”, rekao je Goati.

Poslanik DPS Miodrag Vuković kaže da ponašanje Nove treba ozbiljno da zabrine i Srbiju i Crnu Goru.

“Dobro je što se to desilo i to treba da bude upozorenje, ne samo Crnoj Gori kao domaćinu Srpske kuće već i Srbiji. Država Srbija, siguran sam, nije imala namjeru da ulažući tako velika sredstva za ideju koja svakom demokratskom društvu ne treba da smeta, dozvoli da šapu na tu ideju odmah pokušava da stavi jedna kompromitovana politička struktura, promašena politička grupacija koja forsira “krivu drinu” već godinama i decenijama pojavljujući se u različitim političkim pakovanjima” rekao je Vuković za DN.

Srpska kuća D.O.O preduzeće je koje je u vlasništvu 27 srpskih intelektualaca i nacionalnih radnika iz Crne Gore i a njen direktor je Emilo Labudović.

Labudović je kazao je da je ta partija platila zakup da bi održala sjednicu Glavnog odbora u prostorijama Srpske kuće.

Na pitanje zbog čega je Nova održala sjednicu u Srpskoj kući čije se otvaranje očekuje krajem mjeseca, Labudović je “Vijestima” rekao da je partija Andrije Mandića platila zakup prostorija u iznosu od 500 eura.

On je kazao da prostorije Srpske kuće može koristiti svaka partija koja plati zakup. 

 

IZVOR: Dnevne novine, Vijesti

 

Portal Analitika