Fudbal

Početak bitke za Kijev: Večeras kreće grupna faza LŠ - derbi na ,,Nou Kampu“!

Elita evropskog fudbala krenuće večeras na put koji će se završiti 26. maja u Kijevu. Malo koji od učesnika grupne faze ima realne šanse da se nađe u završnici, ali to ne može da utiče na spektakl koji donosi Liga šampiona.
Početak bitke za Kijev: Večeras kreće grupna faza LŠ - derbi na ,,Nou Kampu“!
Portal AnalitikaIzvor

Grupna faza već godinama ne donosi neka velika iznenađenja, međutim, narednih mjeseci utorak i srijeda biće rezervisani za gledanje najboljih klubova na Starom kontinentu. Naravno, za to vrijeme trajaće novi ,,obračun“ Kristijana Ronalda i Lionela Mesi, dvojice najboljih strijelaca u istoriji Lige šampiona. Ronaldo je sa 105 golova na čelu, ima devet više od Mesija.

Prethodnih sezona, njihove spektakularne partije obilježavale su ovo takmičenje. PSŽ ulazi u novu avanturu čiji je cilj osvajanje Lige šampiona, ovog puta pojačan Nejmarom i Kilijanom Mbapeom. Žestoko je poja- čan i Mančester siti, dok će ,,povratnici“ u ovo takmičenje, Mančester junajted i Čelzi, tražiti svoju šansu za veliki rezultat. Kao što je odavno slučaj - Real, Bajern, Barselona i Juventus u najužem su krugu kandidata za osvajanje najprestižnijeg svjetskog klupskog takmičenja.

Repriza iz 2015.

Prije dvije i po godine, Barselona i Juventus igrali su u finalu Lige šampiona. Večeras igraju meč sa mnogo manje značaja, jer teško da ih Olimpijakos ili Sporting mogu ugroziti na putu do nokaut faze. - Juve ima veoma moćnu ekipu, fizički vrlo jaku. Niko ne treba da me podsjeća kako su eliminisali Barsu prošle sezone. Jaki su u tranziciji igre, kao i presingu. Kada su im napadači raspoloženi, odmah stvaraju opasnost. Ovo je duel dvije najmoćnije ekipe u Evropi - izjavio je Ernesto Valverde, trener Barselone, koji nema problema sa povrijeđenim ili suspendovanim igračima.

Juve će biti oslabljen neigranjem Marija Mandžukića, a ostali su na raspolaganju Masimilijanu Alegriju. Ali, u Torinu svi sanjaju novi plasman u finale, kao i pehar.

- Između prvog i drugog finala, koje smo igrali u tri godine, promijenilo se dosta toga u timu. Rezultat je ipak došao, ali moramo da nastavimo naporno da radimo. Svake sezone je sve teže, biće teško pobjeđivati i u Evropi i u Italiji - izjavio je Alegri.

Povratak Junajteda

Mančester junajted kao osvajač Lige Evrope dobio je priliku da nastupa u Ligi šampiona. Sa Žozeom Murinjom na klupi, ali i Polom Pogbom, Romeluom Lukakuom i ostalima na terenu, ,,crveni đavoli“ razmišljaju čak i o trofeju.

- Vratili smo se u Ligu šampiona koja je naše prirodno stanište. Mančester junajted je u njoj igrao iz sezone u sezonu. Radujemo se novom početku, veoma smo motivisani i nadam se da će ,,Old Traford“ to osjetiti. Jaki smo, igramo dobro i vjerujemo u sebe. Pred nama je teška utakmica, ali imamo dovoljno kvaliteta da pobijedimo - kazao je Portugalac, uoči večerašnjeg meča sa Bazelom.

Enigma Čelzi 

Aktuelni šampion Engleske je jedan od favorita za osvajanje Premijer lige, ali je enigma koliko može u Ligi šampiona. Ni grupa nije naivna, samo je Karabag protivnik koji je nešto lakši, dok Atletiko i Roma ciljaju drugu fazu.

- Prvenstvo ne može da pomogne engleskom klubu, jer je teško. Ipak, spremni smo, imamo dovoljno igra- ča za rotaciju i počinjemo put ka nečem važnom. Potrebno je rasti korak po korak da bi bili kao Real ili Bajern. Jak tim nije lako napraviti - kazao je Antonio Konte.

Tri Crnogorca u Ligi šampiona 

Tri crnogorska fudbalera nalaze se na listi igrača prijavljenih za Ligu šampiona. Dvojica od njih, Stevan Jovetić i Stefan Savić, vjerovatno će imati značajne uloge u Monaku i Atletiku, dok je iznenađenje ime Arijaneta Murića na spisku Mančester sitija. Pep Gvardiola očigledno ima povjerenja u golmana mlade reprezentacije Crne Gore, koji će biti treća opcija, uz Edersona i Klaudija Brava.

Raspored (večeras):

Grupa A Benfika - CSKA Man. junajted - Bazel

Grupa B Bajern M. - Anderleht Seltik - Pari Sen Žermen

Grupa C Čelzi - Karabag Roma - Atletiko M.

Grupa D Barselona - Juventus Olimpijakos - Sporting

(srijeda) Grupa E Liverpul - Sevilja Maribor - Spartak M.

Grupa F Fejnord - Man. siti Šahtjor - Napoli

Grupa G Porto - Bešiktaš RB Lajpcig - Monako

Grupa H Real M. - APOEL Totenhem - Borusija D  

Arena

Portal Analitika