Društvo

Hrapović: Saradnja Ministarstva zdravlja i UNICEF-a na izuzetno visokom nivou

Saradnja Ministarstva zdravlja i UNICEF-a je na izuzetno visokom nivou, ocijenio je resorni ministar, Kenan Hrapović, navodeći da očekuje da će rad na zajedničkim projektima biti nastavljen.
Hrapović: Saradnja Ministarstva zdravlja i UNICEF-a na izuzetno visokom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Hrapović je danas razgovarao sa novoimenovanim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osamom Makavi Kogalijem kome je poželio dobrodošlicu i uspješan mandat.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Kogali je zahvalio na dobrodošlici i istakao da je upoznat sa brojnim aktivnostima koje su realizovane u sektoru zdravstva.

Navodi se da je u fokusu razgovora bila konferencija o važnosti adolescencije i relevantnoj međusektorskoj saradnji, koju organizuje UNICEF 25. septembra u Podgorici.

Najavljeno je da će na konferenciji uz predstavnike UNICEF-a, ministarstava zdravlja i sporta, učestvovati i ostali pružaoci usluga u oblastima zdravlja, rada i socijalnog staranja, obrazovanja, kao i nevladin sektor.

Na konferenciji će biti predstavljeni podaci i trenutno stanje u toj oblasti.

„Na sastanku je dogovorena i prezentacija analize sistema patronažnih službi, koju je radio tim eksperata angažovanih od UNICEF-a. Navedena analiza će dati pravce daljeg unapređenja zdravstvene zaštite u ovoj oblasti. UNICEF je iskazao i spremnost da podrži Ministarstvo zdravlja u segmentu jačanja kapaciteta patronažnih službi“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, uz podršku UNICEF-a planirana je priprema prve Nacionalne strategije ranog razvoja djeteta, čiju će izradu, uz učešće relevantne međusektorkse radne grupe, voditi Ministarstvo zdravlja.

„Govoreći o značaju vakcinacije, Hrapović je informisao Kogalija da će Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Svjetskom zdravstenom organizacijom (SZO), organizovati međunarodni skup koji će okupiti program menadžere za imunizaciju iz čitave Evrope, kao i eksperte Savjetodavne grupe SZO za pitanja imunizacije“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Hrapović pozvao Kogalija da učestvuje na tom skupu i iznese stav UNICEF-a o vakcinaciji.

Portal Analitika