Kultura

Čuveni Pekinški simfonijski orkestar gostuje u CNP-u

Jedan od najpoznatijih instrumentalnih ansambala, Pekinški simfonijski orkestar, nastupiće u četvrtak u Crnogorskom narodnom pozorištu od 19 časova, u okviru programa povodom Foruma gradonačelnika glavnih gradova država srednje i istočne Evrope i Kine - 16+1, čiji je domaćin Podgorica.
Čuveni Pekinški simfonijski orkestar gostuje u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Kako najavljuju iz Muzičkog centra Crne Gore, na jednom jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u ovoj godini ovim orkestrom će dirigovati Tan Lihua, a na repertoaru su djela kineskih kompozitora Igra „Re ba“ Fanga Keidže i Koncert na kineske teme za dizi i orkestar Džulijana Jua, zatim Crnogorske pjesme u aranžmanu Žarka Mirkovića i Simfonija broj 8 u G-duru Antonjina Dvoržaka. Solistkinja večeri biće jedna od najznačajnijih kineksih flautistkinja Čen Jue, koja će svirati na bambusovoj flauti - dizi.

- Dan kasnije, 15. septembra planirano je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Pekinškog simfonijskog orkestra i Crnogorskog simfonijskog orkestra, kojim se otvara novo i značajno poglavlje unapređenja međunarodne kulturne saradnje na polju umjetničke muzike. Prvi koncert i susret PSO i CSO realizuje se upravo u okviru Foruma čiji je domaćin Glavni grad – potcrtavaju iz MCCG.

Jedan od najboljih orkestara današnjice osnovan je 1977. godine, a predvodi istaknuti kineski umjetnik Tan Lihua, koji je angažovan kao umjetnički direktor i šef dirigent. Samo u protekle dvije decenije, orkestar je imao oko hiljadu koncerata i dostigao milionsku publiku različitih profesija i starosnih grupa. Priedili su turneje u svim djelovima Kine, te sedam turneja po Evropi i turneju u Americi. Pekinški simfonijski orkestar bio je dio Nedjelje kineske kulture na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

K.J.

Portal Analitika