Društvo

Pokrenuta inicijativa za osnivanje Crnogorske pravoslavne crkve u Njemačkoj

Pokretanjem postupka za osnivanje Crkvenog odbora Crnogorske pravoslavne crkve za Njemačku, uspješno je završena trodnevna posjeta delegacije CPC Crnogorcima u Frankfurtu na čelu sa mitropolitom Mihailom.
Pokrenuta inicijativa za osnivanje Crnogorske pravoslavne crkve u Njemačkoj
Portal AnalitikaIzvor

To je u svojoj propovjedi na arhiepiskopskoj liturđiji koja je služena u Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Petra i Pavla u Frankfurtu, zajedno sa ukrajinskim svještenstvom potvrdio mitropolit Mihailo prisutnim vjernicima CPC. Paroh ukrajinske Crkve jerej Petro Bokanov kao i proto Mirče Marinov iz bugarske Crkve, ponudili su pri tome crnogorskim pravoslavcima svaku pomoć.

Drugog dana posjete,  mitropolit Mihailo, zajedno sa arhimandritom Borisom Bojovićem, jerejom Lavom Lajovićem, dr Zlatkom Bulićem članom Mitropolijskog savjeta, i organizatorima posjete gospodom Đurović  i Popović, posjetio i Bugarsku pravoslavnu crku i imao sastanak sa starješinom crkve Uspenja Bogorodice BPC, protojerejom Mirčeom Marinovim i đakonom Vasilom.

Nakon obilaska same crkve, proto Mirče Marinov je upoznao njegove goste o načinu funkcionisanja vjerskih zajednica u bugarskom iseljeništvu i procedurama potrebnim za to kod njemačkih vlasti.

“Proto Mirče i naš Vladika su kao stari znanci, evocirali uspomene na vrijeme njegove hirotonije u Sofiji od strane tadašnjeg bugarskog Patrijarha Pimena, tri mitropolita i četiri episkopa BPC, kao i proto Mirčevom službovanju na Cetinju. Mitropolit Mihailo se lijepim riječima zahvalio na prijateljskom dočeku i podsjetio na dugu tradiciju saradnje ove dvije sestrinske pravoslavne i slovenske Crkve”, navodi se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika