Svijet

S.Koreja: Nanijećemo SAD najveću bol i patnju, ako ovako nastave

Sjeverna Koreja upozorila je SAD da će im "nanijeti najveću patnju i bol" ako nastave sa zahtjevima za novim, strožijim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog raketnog i nuklearnog programa.
S.Koreja: Nanijećemo SAD najveću bol i patnju, ako ovako nastave
Portal AnalitikaIzvor

SAD su formalno zatražile od Savjeta bezbjednosti UN da danas glasa o nacrtu rezolucije koji predviđa nove, strožije sankcije Sjevernoj Koreji.

U saopštenju sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova kaže se da će se, ako Vašington bude uticao na usvajanje "ilegalne i nezakonite rezolucije" o oštrijim sankcijama, Pjongjang pobrinuti da SAD "plate cijenu", objavila državna agencija KCNA.

"Mjere koje će preduzeti Sjeverna Koreja nanijeće SAD najveću bol i patnju ikad u njihovoj cijeloj istoriji", saopštilo je ministarstvo, prenosi AFP.

Svijet će, kako se dodaje, "posmatrati kako Sjeverna Koreja može da ukroti američke gangstere preduzimanjem niza akcija koje su oštrije nego što su oni ikad mogli da predvide".

Vašington želi da Savjet bezbjednosti UN glasa danas o uvođenju novih sankcija Pjongjangu, uprkos protivljenju Pekinga i Moskve.

SAD želi da Savjet bezbjednosti nametne naftni embargo Sjevernoj Koreji, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inostranstvo kao i zamrzavanje imovine. Takođe traži se da se donese zabrana putovanja sjevernokorejskom lideru Kim Džonh Unu.

Da bi se prihvatila rezolucija Savjeta bezbjednosti, treba devet glasova "za", s tim da nijedna od stalnih članica - Britanija, SAD, Francuska, Rusija i Kina - ne smije uložiti veto. 

Napetosti na Korejskom poluostrvu su eskalirale nakon više lansiranja raketa i nakon nedavnog šestog nuklearnog testiranja.

Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja blizu postizanja cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo da dosegne do SAD.

Agencije

Portal Analitika