Društvo

Prijavljeni slučajevi seksualnog nasilja nad djecom samo vrh ledenog brijega

Po podacima UNICEF-a, skoro svaki drugi građanin (46%) vjeruje da seksualno nasilje nad djecom uglavnom nije prisutno u Crnoj Gori. Ali, gotovo svaki deseti građanin Crne Gore poznaje dijete žrtvu seksualnog zlostavljanja ili odraslu osobu koja je kao dijete bila žrtva seksualnog zlostavljanja.
Prijavljeni slučajevi seksualnog nasilja nad djecom samo vrh ledenog brijega
Portal AnalitikaIzvor

Svjetski priznata istraživanja koja uključuju i Balkan, pokazuju da će najmanje dvije od 10 djevojčica i jedan od 10 dječaka biti na neki način seksualno zlostavljani do svoje 14 godine, te da se razmjere povećavaju kako adolescenti ulaze u zrelije doba. Istraživanja, takođe, pokazuju da 90% seksualno zlostavljane djece poznaje svog zlostavljača, kao i da od tog broja 30% zlostavljača čine članovi porodice.

Ove podatke iznijela je pedijatrica iz Beograda dr Amira Peco Antić na nedavno održanoj obuci za pedijatre, sudije, tužioce, službenike policije i centara za socijani rad. Obuka na temu prepoznavanja i prijavljivanja seksualnog nasilja nad djecom održana je u Podgorici u cilju efikasnijeg prepoznavanja i otkrivanja seksualnog nasilja nad djecom. 

Peco Antić je upozorila da moramo imati u vidu da su prijavljeni i procesuirani slučajevi samo vrh ledenog brijega, i da moramo učiniiti sve kako bi osnažili stručnjake za prepoznavanje i obraćanje pažnje na seksualno zlostavljanje djece.

Obuka je organizovana u okviru projekta "Seksualno nasilje nad djecom - prekinimo tišinu“ koji sprovode SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i Asocijacija za preventivnu pedijatriju Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja i kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku EU.

Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta zaposlenih u zdravstvenom, pravnom i socijalnom sektoru za profesionalnu, kvalitetnu i efikasniju brigu i zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja.

Direktorica SOS telefona Podgorica i koordinatorka projekta Biljana Zeković je izjavla da je nasilje nad djecom u svim njegovim pojavnim oblicima ozbiljan problem u Crnoj Gori kojem se još uvijek ne posvećuje dužna pažnja. Uvjerenje da izraženo patrijarhalno društvo obezbjeđuje sigurnost djece, posebno u njihovom domu, predstavlja opasnu predrasudu koja

"Seksualno zlostavljanje djece  je još uvijek tabu tema u našoj zemlji, a žrtve samim tim postaju opet žrtve zavjere ćutanja, što drastično utiče na njihovu budućnost. Ovaj oblik nasilja nad djecom predstavlja složen društveni i psihološki problem, koji zahtijeva usku saradnju između medicinske, pravne i socijalne struke, koja upravo zbog nedostatka adekvatne obuke stručnjaka još uvijek nije dovoljno razvijena", kazala je Zeković.

Direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja dr Alma Drešević istakla je da se uticaj seksualnog zlostavljanja na djetetovo zdravlje povezuje sa brojnim negativnim medicinskim i psihološkim posljedicama, uključujući i uzimanje droga, nasilno ponašanje i psihičke probleme.

"Primarna odgovornost pedijatra je zaštita djeteta, a odgovarajuća multidisciplinarna obrada od strane stručnjaka može biti odlučujuća za posljedice kod djece, porodice i društva u cjelini", kazala je Drešević.

Ona navodi da je procjena seksualno zlostavljane djece sve više dio opšte pedijatrijske prakse.

"Pedijatri viđaju djecu u različitim okolnostima. Nekada je dijete dovedeno jer je izjavilo da je zlostavljano ili je svjedočilo zlostavljanju, nekada nakon epizode seksualnog zlostavljanja radi zdravstvenog pregleda, prikupljanja dokaza i zbog kriznog stanja, a nekada su tokom rutinskog pregleda  uočeni  simptomi i znakovi seksualnog zlostavljanja. Stoga su pedijatri nezaobilazni dio stručnog tima u prevenciji, istrazi i tretmanu problema i očekuje se da su kompetentni u bazičnim vještinama uzimanja podataka i fizičkom pregledu seksualno zlostavljane djece, laboratorijskim pretragama i dijagnostici", smatra dr Drešević.

Doktorka nauka, klinička psihološkinja i psihoterapeutkinja sa dugogodišnjom praksom u Njujorku Jelisaveta Sanja Rolović vjeruje da će sprovedena obuka pomoći stručnjacima da se efikasnije susrijeću i bave pitanjima i slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.

Kako je kazala, cilj obuke je da se pomogne pedijatrima i ostalim stručnjacima da pobijede prepreke/barijere koje mogu imati kada je ova tema u pitanju i da ih osposobi da prevaziđu društvenu i socijalnu stigmu koja obavija svaki razgovor o seksualnom zlostavljanju djeteta, i da budu sigurni da neće nanijeti štetu djetetu i porodici. 

Učesnici treninga su istakli teškoće da otvoreno razgovaraju o pitanjima seksualnog zlostavljanja sa pacijentima i njihovim porodicama, dileme o etičkim granicama u praksi, nejasnoće po pitanju gdje njihova odgovornost prema dobrobiti djeteta počinje i završava, kao i nejasnoće po pitanju multisektorskog pristupa, tj. uloga i odgovornosti svake institucije ponaosob.

Upravo stoga, dr Rolović smatra da je, osim vještina prepoznavanja seksualnog zlostavljanja djeteta, sposobnosti vođenja razgovora sa djetetom i porodicom, od posebnog značaja poboljšati multisektorsku saradnju i izraditi jasne smjernice postupanja svih institucija u sistemu zaštite djece od seksualnog zlostavljanja.

Portal Analitika