Politika

Raonić: Ideja da žena bude predsjednički kandidat krije druge namjere

Uskostranački interesi su razlog koji će umanjiti šanse opozicije za uspjeh na predsjedničkim i lokalnim izborima, ocijenio je izvršni direktor Građanske alijanse, Boris Raonić, navodeći da se iza ideje da žena bude kandidat za predsjednika kriju druge namjere i strategije.
Raonić: Ideja da žena bude predsjednički kandidat krije druge namjere
Portal AnalitikaIzvor

On je objasnio da opozicija podrazumijeva veliki broj subjekata sa različitim ideologijama, vrijednosnim sistemima i stilovima vladanja, pa je, kako navodi, možda trenutak da se prestane koristiti termin „opozicija“ koji treba da obuhvati protvnike vlasti.

„Među njima, ne da neće biti saradnje, već nema ni komunikacije, što su više puta čak sa ponosom isticali. Srećom na lokalnom nivou, ukoliko dođu i pored ovako lošeg rada, u poziciju da formiraju većinu, oni će to i uraditi, jer su lokalni lideri mnogo manje zavađeni od onih na nacionalnom nivou“, rekao je Raonić.

Kako je ocijenio, kada je u pitanju predsjednički kandidat opozicije, najizglednije djeluje da t budu lideri partija, koji bi bili u stvari nosioci kampanja za lokalne izbore u 13 opština.

„Ti uskostranački interesi su u stvari i razlog, koji će umanjiti šanse opozicije u odnosu na situaciju, kada bi imali dva kandidata, građanskog i konzervativnog profila, koji međusobno sarađuju i obećaju pomoć jačem u eventualnom drugom krugu“, smatra Raonić.

Komentarišući mogućnost da zajednički kandidat opozicije na predsjedničkim izborima bude žena, Raonić navodi da se problem patrijarhalne svijesti u Crnoj Gori ne rješava na predsjedničkim izborima.

„Iako bih bio srećan da predsjednik bude žena iz više razloga, mislim da je pogrešno da to bude startna premisa. Građanima treba da je jasno da se iza promovisanja ove ideje od određenih kandidata, kriju druge namjere i strategije“, naglasio je Raonić.

On je ocijenio da Crnoj Gori trebaju kandidati sa ozbiljnim programom, ličnosti koji u kampanji neće izlaziti sa obećanjima koje nijesu u nadležnosti predsjednika, ali i oni koji neće imati ambiciju da budu na poziciji u više mandata nego što to Ustav precizira.

Upitan koga očekuje da će predložiti Demokratska partija socijalista, Raonić je kazao da je to ozbiljna stranka kada su u pitanju ovakve odluke i izborni inžinjering.

„Odluku će donijeti kada bude izvjesno koja je strategija opozicije i kada dobro izanaliziraju javno mnjenje“, smatra Raonić.

On je, komentarišući političku situaciju u državi, rekao da je Crna Gora talac neodgovornih političkih elita, fokusiranih na uskopartijske interese.

„Višedecenijsko vladanje dovelo je do srastanja jedne partije sa institucijama sistema, nedostatka odgovornosti kod javnih funkcionera i zapostavljanja kreativnih potencijala onih koji nijesu podržavaoci takvih elita“, smatra Raonić.

Prema njegovim riječima, sada je, nakon formalnog okretanja Crne Gore ka Zapadu i njegovim vrijednostima i političkoj kulturi koju baštini, za očekivati da se procesi sazrijevanja društva dodatno ubrzaju, jer je do sada društvo bio talac lutanja po ovim pitanjima.

Raonić smatra da međunarodna zajednica više nema razloga da toleriše sve te probleme koji se ne prelivaju preko granica Crne Gore, pa je sada posljednji izazov koji treba riješiti parlamentarna kriza, koja se manifestuje nedostatkom elementarne komunikacije ne samo na liniji vlast – opozicija, već i unutar jednih i drugih.

„Na žalost, ovdje je dijalog bio incident, a ne svakodnevni dio političkog života, kako je to u sređenim evropskim društvima. Ono što je apsurdno, je to da od nedostatka dijaloga, izgleda više koristi ima vlast, nego opozicija koja na njemu insistira“, zaključio je Raonić.

(Mina)

 

 

Portal Analitika