Društvo

Tri nova servisa u Dječijem domu "Mladost"

Do kraja godine, u Dječijem domu „Mladost“ u Bijeloj trebalo bi da budu realizovana dva važna projekta: pokretanje nacionalne dječije SOS linije i solarna elektrana, a tokom sljedeće godine u planu je otvaranje prihvatilišta za djecu žrtve nasilja u porodici.
Tri nova servisa u Dječijem domu "Mladost"
Portal AnalitikaIzvor

- Projekat uvođenja nacionalne dječije SOS telefonske linije realizuje se u saradnji sa UNDP, koji su prepoznali ovaj projekat kao pomoć sistemu socijalne zaštite na lokalnom i nacionalnom nivou, pa su ujedno i finansirali softver za izradu linije - kazao je direktor Doma, Vladimir Delić.

- Mi smo nakon tendera dobili izvođača koji će nam instalirati taj softver, i očekujem da bi to moglo biti već sljedeće nedjelje. Mi imamo sva ostala sredstva tehničke prirode obezbijeđena. Nacionalna telefonska linija radiće pod brojem 116, za koji smo dobili potvrdu za korišćenje od Ministarstva ekonomije. Telefon će biti otvorenog tipa, a na njemu će raditi obučeni savjetnici koji će djecu savjetovati kako da postupaju ako je riječ o nasilju u porodici, ako imaju ljubavnih ili drugih problema - pojasnio je on.

Drugi projekat koji bi u Domu trebalo da zaživi do kraja godine je projekat solarne elektrane, čime bi Dom bio jedina javna ustanova u Crnoj Gori sa takvim sistemom napajanja. Veći dio sredstava od 70% obezbijeđen je na donatorskoj večeri u Minhenu, dok se ostatak očekuje od Ministarstva rada i socijalnog staranja.

- Na taj način smanjićemo troškove struje za nekih 20-30%. I ne samo struje, već ćemo i dio tehničke vode da prebacimo na taj sistem pa ćemo imati znatnu uštedu na mjesečnom nivou. Kroz projektnu dokumentaciju i analize, on je isplativ za nekih par godina. Projekat je vrijedan oko 20.000 eura, sa nadzorom i instaliranjem, a riječ je o elektrani od 15 kV - pojasnio je Delić.

Prihvatilište za djecu žrtve nasilja u porodici biće prvo u Crnoj Gori, a trebalo bi da bude otvoreno sjedeće godine u Domu. Za sada je obezbijeđen prostor i uslovi za privremeni boravak djece žrtve nasilja u porodici, a prihvatilište će biti „uslužni servis“ centrima za socijalni rad na nivou države. Djeca će dolaziti po preporuci centara.

- Mi imamo jednu stambenu jedinicu, koju smo opredijelili za tu djecu - dvosoban stan, sa muškom i ženskom sobom i po dva kreveta, velikim dnevnim boravkom i kuhinjom. Tako će dijete žrtva nasilja u porodici izbjeći domski smještaj, odnosno imaće „porodični smještaj“. Ostaje teži dio posla - obučiti osoblje koje će raditi sa tom djecom, a biće neophodni psiholozi, sociolozi i ostali kadar slične profilacije, koji je već imao iskustva sa takvom djecom i posebnom obukom bio dodatno usavršen za rad, u čemu očekuju pomoć resornog ministarstva - zaključio je Delić.

Izvor i foto: Radio Jadran

Portal Analitika