Košarka

MEČ VIJEKA: Bitka sa Letonijom za istoriju

Košarkaška reprezentacija Crne Gore igraće danas od 11:30 h, protiv Letonije, utakmicu osmine finala Eurobasketa koji se održava u Turskoj, Finskoj, Rumuniji i Izraelu. Najznačajniji meč u našoj košarkaškoj istoriji će se odigrati u ''Sinan Erdem'' areni u Istanbulu.
 MEČ VIJEKA: Bitka sa Letonijom za istoriju
Portal AnalitikaIzvor

Naši momci su nakon osvajanja trećeg mjesta u grupi C sa tri pobjede i dva poraza, u petak doputovali u Istanbul, odradili dva treninga i u dobrom raspoloženju očekuju duel protiv  fenomenalnog rivala.

Poređenje statističkih podataka između naše selekcije i Letonije pokazuje da je baltička reprezentacija favorit u ovom meču. Letonija je odigrala odlično grupnu fazu sa četiri pobjede i porazom protiv Srbije, a podaci koje prezentujemo govore da je u pitanju ekipa ogromnog napadačkog potencijala.

Letonci su ekipa koja prosječno ubacuje sjajnih 88,8 poena po meču, uz procenat šuta 48,1 odsto.  Iza linije 6,75 m procenat uspješnosti im je 37,8 odsto. Od Letonaca, jedino je efikasnija NBA Španija koja protivnicima ubacuje nestvarnih 90 poena po meču.

Crna Gora je, po timskoj statistici, sasvim prosječna ekipa na šampionatu, jer ubacuje protivnicima 75,6 poena po meču, uz procenat šuta za dva i tri poena 42,3 odnosno 36,4 odsto. Zanimljivo da naša reprezentacija najslabije izvodi slobodna bacanja na cijelom prvenstvu sa procentom od 63,9 odsto.

Upravo je svođenje Letonije na "mali broj poena" uz čvrstu i na ivici faula igru, ključ za uspješno pariranje ovoj izrazito napadačkoj selekciji.

U selekciji Letonije briljira 221 cm visoki centar Njujork niksa Kristaps Porzingis koji ima učinak od 22.4 poena i 5,6 skokova. Najbolji asistent je Janis Strelnieks sa uspješnih šest dodavanja po meču. Najbolji skakač je Janis Tima koji ima 6 skokova meču, ali i ubacuje 14 poena po utakmici.

U našoj ekipi sve se vrti oko Nikole Vučevića (14,2 p i 7,8 sk), Bojana Dubljevića (11,2 p i 7sk) i Tajrisa Rajsa (10,8 p i 2,5 asistencije).

Ako Letonija ima bolje statističke pokazetelje, onda naša ekipa na svojoj strani ima - tradiciju. Naime, od šest zvaničnih utakmica, naša reprezentacija je dobila pet, a baltička reprezentacija jednu.

Neka i danas pobijedi tradicija! Srećno!

P.Z.

 

Portal Analitika