Kultura

Završeni Cetinjski filološki dani

Dvodnevni međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani završen je promocijom časopisa „Lingua Montenegrina“ u Ministarstvu kulture.
Završeni Cetinjski filološki dani
Portal AnalitikaIzvor

Na zatvaranju su govorili prof.mr Janko Ljumović, ministar kulture i dr Adnan Čirgić, dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. 

O časopisu „Lingua Montenegrina“, čiji je izdanač Fakultet za crnogorski jezik i književnost, govorili su:  Ljudmila Vasiljeva (Lavov), Amira Turbić-Hadžagić (Tuzla) i Goran Drinčić (Cetinje). 

img-20170908-204626

Ministar Ljumović je rekao: „Danas u djelatnosti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju s mladim i perspektivnim kadrom koji na naučnim osnovama afirmiše crnogorsku jezičku, književnu i kulturnu baštinu časopis „Lingva montenegrina“ pozicioniran je na međunarodnim naučnim listama. Na tim temeljima, posvećenom i kvalitetnom radom, Fakultet za crnogorski jezik i književnost osim kroz rad na časopisu, od ove godine o okviru Prvih Cetinjskih filoloških dana okuplja slaviste iz zemalja regiona i Evrope.“

Dekan Čirgić je na zatvaranju sipozijuma istakao: „Zadovoljstvo mi je što u završnici simpozijuma možemo konstatovati daje njegov cilj ostvaren i njegova misija uspješno započeta. A prevashodni cilj je bio predsaviti aktuelnu montenegristiku i Crnoj Gori i inostranoj naučnoj javnosti.“

„Imponuje činjenca da su  crnogorske filološke teme i montenegristika bile povod za okupljanje čak šezdeset renimiranih izlagača , ok kojih polovina iz inostranstva,“zaključio je Čirgić. 
Na dvodnevnom naučnom skupu na Cetinju učestvovali su relevantni filozofi i kulturolozi iz Crne Gore regiona, Evrope i svijeta. Izlaganja su billa podijeljena u tri sesije: 1.Naučno djelo Vojislava P. Nikčevića (povodom deset godina od smrti); 2. Crnogorski jezik u južnoslovenskom kontekstu; 3. Crnogorska književnost i kultura u južnoslovenskom kontekstu.

Međunarodni naučni simpozijum Cetinjski filološki dani organizovao je Fakultet za crnogorski jezik i književnost uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.

 

Portal Analitika