Abiznis

Pejaković: Fond može da poremeti planove

- U Udruženju banaka smatraju da treba smanjiti zacrtano godišnje izdvajanje banaka za fond za sanaciju čije je formiranje predloženo Nacrtom Zakona o sanaciji banaka koji je na javnoj raspravi do ponedjeljka, zajedno sa Nacrtom izmjena Zakona o bankama
Pejaković: Fond može da poremeti planove
Portal AnalitikaIzvor

Novim zakonskim rješenjima se usklađuje domaće zakonodavstvo sa evropskim direktivama. Novac sanacionog fonda, kako je predloženo Nacrtom, mora iznositi najmanje jedan odsto garantovanih depozita svih banaka.

To se mora dostići do 2024. Osnovno mjerilo uče- šća pojedine banke u ukupnom iznosu godišnjih doprinosa za fond je nivo njenih obaveza (isključujući regulatorni kapital) umanjen za iznos garantovanih depozita, u odnosu na iznos takvih obaveza svih banaka koje posluju na domaćem tržištu.

Punjenje fonda

Generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković Pobjedi je kazao da je punjenje Fonda za sanaciju banaka definitivno novi namet i trošak banaka.

- Taj namet može da poremeti i planove budžeta banaka za sljedeću godinu, jer prve informacije su ukazivale da će godišnja izdvajanja biti manja od predloženih Nacrtom. Naša sugestija je da se smanje godiš- nje obaveze, tako da punjenje računa bude duže, odnosno duži vremenski period od projektovanog, da bi banke lakše pristupile novoj obavezi – kaže Pejaković odgovarajući na pitanje da li su banke saglasne sa prijedlogom izdvajanja u Fond.

Svjesni smo, kaže on, intencije da se formira još jedan institucionalni stub u očuvanju stabilnosti sistema.

- Predloženim Zakonom o sanaciji banaka, definišu se postupci i sredstva sanacije bez opterećenja budžeta države u eventualnom slučaju identifikovanja slabosti poslovanja neke od banaka. Ali, proces harmonizacije treba da uvaži političke i makroekonomske uslove, kao i infrastrukturu obezbjeđenja pomoći bankama u EU od Centralne banke do razvijenog tržišta kapitala u odnosu na naš stepen razvoja kao kandidata. Ovdje je pitanje harmonizacije sa EU standardima, koju shvatamo kao proces, ali ne maksimalne usagla- šenosti, već uvažavajući stepen razvoja i trajanje procesa učlanjenja.

Razumljivo je da ukoliko želite da budete član kluba, onda morate da poštujete njegova pravila. Generalno rečeno dio propisa iz finansijske sfere koji se usvajaju su obaveza po preporukama i FSAP misije, odnosno njihove procjene finansijskog sistema, na fonu fiskalne konsolidacije, a uslovljeni smo kao država i poštovanjem dinamike u pregovarač kom procesu sa EU vezano za poglavlje 9 – objašnjava generalni sekretar.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika