Društvo

Pribilović: Radimo plan optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru

Vlada Crne Gore još nema podatak o višku zaposlenih u javnoj upravi pa je, Savjet za reformu javne uprave obavezao Ministarstvo javne uprave da obrazuje međuresorski stručni tim koji će izraditi metodologiju i plan optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru.
Pribilović: Radimo plan optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru
Portal AnalitikaIzvor

To je za Pobjedu saopštila, ministarka javne uprave, Suzana Pribilović. Kazala je da na tom projektu već rade eksperti SIGMA-e zajedničke inicijative OEBS-a i EU, koja za potrebe Evropske unije prati napredak sprovođenja reformi u različitim oblastima u odnosu na evropske standarde u zemljama kandidatima.

- Zadaci međuresorskog stručnog tima su da utvrdi metodologiju i kriterijume za optimizaciju broja zaposlenih u javnom sektoru, te da na osnovu toga sačini analizu broja zaposlenih u javnom sektoru, na osnovu pojedinačnih sektorskih analiza čiju pripremu će, unutar svojih resora, koordinirati članovi međuresorskog tima.

Eksperti SIGMA-e već rade na utvrđivanju metodologije i kriterijuma koji će biti prilagođeni potrebama naše administracije, imajući u vidu da se pojedina iskustva iz regiona nijesu pokazala kao adekvatna rješenja - kazala je Pribilović.

Procjene

Nezvanične procjene ranijih saziva Vlade, ali i nevladinog sektora govore o višku zaposlenih od oko pet hiljada. U tu brojku nijesu uračunati viškovi zaposlenih u opštinama. Ministarka Pribilović je objasnila da, međuresorski stručni tim, osim nacrta plana optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, treba da prati realizaciju Plana optimizacije broja zaposlenih u tom sektoru.

- To će podrazumijevati formiranje mini timova u svakom ministarstvu. Oni će imati obavezu da, nakon utvrđivanja metodologije, pripreme nacrt plana optimizacije za svoje sektore. I ove aktivnosti su već započete. Jako je važno da, nakon utvrđene metodologije, svako ministarstvo realno procijeni svoje potrebe i kapacitete kojima raspolaže koji su neophodni za optimalno funkcionisanje sistema. Svjesni smo da će ovaj izuzetno zahtjevan zadatak biti posebno izazovan za velike sisteme unutar javnog sektora - kazala je ministarka Pribilović.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika