Podgorica

Dom zdravlja Podgorica najoštrije osuđuje napad na doktora

Dom zdravlja Podgorica uputio je saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelini.
Dom zdravlja Podgorica najoštrije osuđuje napad na doktora
Portal AnalitikaIzvor

“Dom zdravlja Podgorica najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja nad zdravstvenim radnicima, pa i nedavni napad na dr Vladimira Peruničića iz Kliničkog centra Crne Gore, kojeg je, dok je obavljao svoj posao, brutalno verbalno i fizički napala porodica pacijenta.

Nedopustivo je da su zdravstveni radnici, koji obavljaju izuzetno težak i odgovoran posao, gotovo svakodnevno izloženi napadima, uvredama i fizičkim nasrtajima nesavjesnih pojedinaca. Podsjećamo da je 2013. godine na radnom mjestu, pacijent vrijeđao i fizički napao i povrijedio doktorku Doma zdravlja Podgorica. Sve ovo ukazuje na nezavidan bezbjedosnosni položaj zdravstvenih radnika na njihovim radnim mjestima.

Budući da se ovakvi incidenti sve češće događaju i da smo svjedoci nepoštovanja naše izuzetno teške i odgovorne profesije, očekujemo da će nadležne institucije preduzeti sve zakonom raspoložive mjere kako bi zaštitili lični i profesionalni dignitet i obezbijedili sigurnost na radnom mjestu svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Kategorično i odlučno ćemo se boriti da svi zdravstveni radnici budu zaštićeni u svakom smislu,  ali u toj borbi nam je neophodna  pomoć cjelokupnog društva, od odgovornih  institucija do građana kao krajnjih korisnika zdravstvenih usluga. Pozivamo Asocijacije i udruženja, te sve strukovne i sindikalne asocijacije i organizacije da reaguju i daju svoj doprinos zaštiti zdravstvenih radnika.

Cilj nam je da se ove nemile scene više nikada ne ponove ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi i da se zdravstvenim radnicima omogući da dostojanstveno žive i profesionalno i kvalitetno obavljaju svoj posao, za dobrobit svih građana”, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Podgorica.

Portal Analitika