Društvo

U Budvi održan Međunarodni seminar za antiterorističke jedinice policija

U organizaciji Uprave policije MUP-a – Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a uz podršku Centra za integritet u Oslu, u Budvi je, u hotelu „Splendid“, održan Međunarodni seminar za antiterorističke jedinice policija. Teme o kojima su učesnici raspravljali bile su vezane za pravnu regulativu na sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma i terorizma i zajednički odgovor bezbjednosnih službi država na ove bezbjednosne izazove.
U Budvi održan Međunarodni seminar za antiterorističke jedinice policija
Portal AnalitikaIzvor

Međunarodni seminar otvorio je dr Veselin Veljović, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost. Veljović je kazao da su globalni bezbjednonosni rizici i prijetnje karakteristike regiona pa samim tim i Crne Gore. On je naglasio da su međunarodni terorizam sa pojavnim oblicima, vjerski radikalizam i ekstremizam, korupcija i pranje novca, prekogranični i organizovani kriminal, sajber kriminal, trgovina drogama i ljudima i ilegalne migracije identifikovani kao prijetnje savremenim društvima koje nijedna država ne može samostano rješavati, te da je na ove izazove potreban zajednički odgovor bezbjednosnih službi na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou. Veljović je kazao da smatra da je u rješavanju ovih pitanja neopohodno preventivno djelovanje a ne akcija kada se nešto već dogodi. „Vjerski radikalizam i organizovani kriminal predstavljaju najznačajnije bezbjednosno iskušenje državama sa mnogo većim stepenom razvoja demokratije, ali i prioritet Crne Gore u  procesima evropskih integracija u dostizanju standarda ali i drugih civilizacijskih vrijednosti. Suprotstavljanje pomenutim bezbjednosnim izazovima je jedan je od prioriteta u radu državnih organa, kroz osmišljen i sveuobuhvatan pristup, u skladu sa zakonskim nadležnostima.“, zaključio je Veljović.

O pitanju izazova na suzbijanju terorizma i ekstremizma govorili su i pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a Dragan Blagojević, vršilac dužnosti komandanta SAJ-a Uprave policije MUP-a Mirko Banović, nacionalni vođa projekta Rajko Radević, menadžerka integriteta i viši policijski savjetnik u Upravi policije Biljana Dulović i viši međunarodni ekspert Centra za integritet u Oslu Od Berner Malme.

Seminaru su prisustvovali predstavnici specijalnih jedinica policija Norveške, Francuske, Izraela, SAD-a, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Na seminaru je predstavljen i zakonodavni i institucionalni okvir kojim je uređen način rada navedenih jedinica.

Cilj seminara je usaglašavanje načina postupanja i rada pripadnika crnogorske specijalne jedinice policije sa najboljim međunarodnim standardima i praksama u ovoj oblasti. Seminar je organizovan na inicijativu vd komandanta SAJ-a i menadžerke integriteta u Upravi policije, a u okviru projekta koji realizuje Centar za integritet u Oslu u saradnji sa crnogorskim Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom pravde, u cilju jačanja integriteta u bezbjednosnim strukturama Crne Gore.

Portal Analitika