Društvo

Posjeta delegacije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vojsci Crne Gore

Delegacija Oružanih snaga Republike Hrvatske, na čelu sa načelnikom Odjeljenja za borbenu gotovost u Operativnoj upravi Generalštaba OS Republike Hrvatske, pukovnikom Mijom Kožićem, boravila je od 4. do 8. septembra u posjeti Vojsci Crne Gore, sa ciljem razmjene iskustava iz perioda integracije Republike Hrvatske u NATO.
Posjeta delegacije Oružanih snaga Republike Hrvatske Vojsci Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Na radionici na kojoj su učestvovali predstavnici Generalštaba i jedinica Vojske Crne Gore, kao i predstavnici Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane, bilo je riječi o NATO programima za ocjenjivanje borbene gotovosti (CREVAL i MEDEVAL) i njihovoj implementaciji, Nacionalnom programu za ocjenjivanje borbene gotovosti OS Republike Hrvatske, Planu integracije u NATO i implementaciji paketa ciljeva sposobnosti, kao i o procjeni borbenog morala (teorijske osnove i program za praćenje i procjenu borbenog morala), te naučenim lekcijama (prikupljanje, odabiranje i implementacija).

Radionica predstavlja nastavak doprinosa Republike Hrvatske razvoju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, zasnovanih na saradnji i prijateljstvu između naših oružanih snaga, što je posebno izraženo podrškom OS Republike Hrvatske Vojsci Crne Gore kroz višegodišnje zajedničko angažovanje u misiji „Resolute Support“ u Avganistanu.

Ova radionica, kao i ostali načini prenošenja iskustva Republike Hrvatske u toku njihovog integracionog perioda, znatno će doprinijeti podizanju svijesti o daljem putu i obavezama koje će Crna Gora imati kao punopravna članica NATO.

Osim pukovnika Kožića, članovi delegacije su bili zamjenica načelnika Odjeljenja za posebne operacije u Operativnoj upravi Generalštaba OS Republike Hrvatske, pukovnica Svjetlana Doričić i načelnica Odsjeka za zdravstvenu podršku u Odjeljenju za podršku, Komande za podršku OS Republike Hrvatske, potpukovnica Ružica Pavić-Kevrić.

Portal Analitika