Abiznis

Kako će Vlada riješiti stambena pitanja za radnike zdravstva

Portal Analitika objavljuje djelove vladinog Programa socijalnog stanovanja do 2020. godina u kome se navodi kako će se riješiti stambena pitanja činovnika i penzionera. Prenosimo djelove tog dokumenta u kome se pominje način rješavanja stambenih pitanja zdravstvenih radnika. Jedan od načina je preko stambene zadruge “Zdravstvo”, dok mnoge zdravstvene institucije samostalno rješavaju stambena. U svom dosadašnjem radu, zadruga je uspjela da za potrebe zdravstvenih radnika Crne Gore izgradi 128 stambenih jedinica ukupne površine 7.130 m².
Kako će Vlada riješiti stambena pitanja za radnike zdravstva
Portal AnalitikaIzvor

Stambena zadruga zdravstvenih radnika Crne Gore „Zdravstvo“ je osnovana 29.05.2012. godine, sa ciljem rješavanja stambenih potreba zaposlenih u zdravstvenom sistemu Crne Gore - domovi zdravlja, opšte bolnice, specijalne bolnice, Klinički centar Crne Gore, Zavod za transfuziju krvi, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, ZU Apoteke Crne Gore “Montefarm”, Institut za javno zdravlje, Fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja.

“Osnivači su deset fizičkih i tri pravna lica. Osnivači su Ministarstvo zdravlja, Sindikat zdravstva Crne Gore i Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore. Potpisnice Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost Vlada Crne Gore, Sindikat zdravstva Crne Gore i Samostalni sindikat zdravstva Crne Gore, su zaključili Sporazum o obezbjeđenju sredstava za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u zdravstvu, kojim se Vlada Crne Gore obavezala da obezbjeđuje sredstva u iznosu od po 350.000 eura na godišnjem nivou za rješavanje stambenih potreba zdravstvenih radnika Crne Gore”, piše u dokumentu.

Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zadrugara, sredstva za rješavanje stambenih potreba zadrugara obezbjeđuju se, osim iz gore opisane participacije Vlade Crne Gore definisane Sporazumom, i iz članarine; mjesečnih anuiteta od već dodijeljenih kredita zadrugarima;  uloga zadrugara i drugih izvora.

Zadruga izgradila 128 stanova: Zadruga je u svom punom kapacitetu profunkcionisala tek tokom druge polovine 2013. godine, a u svom dosadašnjem radu uspjela je da za potrebe zdravstvenih radnika Crne Gore izgradi 128 stambenih jedinica ukupne površine 7.130,20 m².

 Tokom septembra mjeseca 2016. godine, započeta je izgradnja drugog stambenog objekta u Radovićima (II faza) za potrebe zdravstvenih radnika Tivta, koji broji 24 stambene jedinice, ukupne neto korisne površine 1.590 m². Objekat je u fazi upisa u Katastar nepokretnosti, a očekuje se da bude useljen.

 Osim na gore navedeni način, pojedine institucije u sistemu zdravstva su stambene potrebe zaposlenih rješavale na sljedeći način:  Institut za javno zdravlje Crne Gore je u poslednjih 10 godina od sopstvenih sredstava dobijenih- obavljanjem djelatnosti i saradnjom sa trećim licima uspio da uštedi određena sredsta u visini od 230.000  eura i 2017.godine namjenski ih usmjerio za rješavanje stambenih potreba u Institutu, i to putem Oglasa za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Institutu.

Sredstva su raspodijeljena shodno važećem Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih, koji je usvojio Odbor direktora Instituta i prema kojem, od ukupnog iznosa sredstava, 60% (138.000  eura) je odvojeno za zaposlene od posebnog značaja, a ostatak od 40% (92.000  eura) za ostale zaposlene.

 Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je Odlukom o rasporedu  sredstava za 2017. godinu predvidio sredstva u iznosu od 200.000 eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u Fondu, od kojih je 40.000 eura opredijeljeno za rješavanje stambene potrebe shodno Odluci o rješavanju stambenih potreba državnih funkcionera dok će ostalih 160.000 eura biti raspoređeno shodno Odluci o rješavanju stambenih potreba državnih službenika i namještenika.

“Takođe, Fondu za zdravstveno osiguranje je, na osnovu Ugovora o ulaganju i udruživanju- sredstava zaključenim sa Crnogorskim fondom za solidarnu stambenu izgradnju, Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju ponudio kupovinu jedne stambene jedinice pod povoljnim uslovima na području opštine Herceg Novog, koja je u izgradnji. S tim u vezi, sproveden je konkurs i aktivnosti su u toku”, zaključuje se u dokumentu.

P.Z.

 

 

 

 

Portal Analitika