Zanimljivosti

Sirijski pobunjenici vratili zalutalog orla Izraelu

Vođa sirijskih pobunjenika pomogao je da se u Izrael vrati orao koji je pušten u prirodni rezervat na Golanskoj visiji prije četiri mjeseca, a zatim slučajno prešao na sirijsku stranu.
Sirijski pobunjenici vratili zalutalog orla Izraelu
Portal AnalitikaIzvor

Ptica S-98 vraćena je preko neprofitne organizacije "Izraelska leteća pomoć" koja u inostranstvu pomaže zajednicama pogođenim sukobima ili prirodnim katastrofama.

Vođa neimenovane sirijske milicije je kontaktirao tu organizaciju, tvrdeći da je orao uhvaćen na području sukoba koje drži teroristička organizacija Islamska država u toj, ratom zahvaćenoj, zemlji. Komandir je rekao da je primijetio orla kada je njegova jedinica postavljala zasjede, prenose izraelski mediji.

 "Prišao sam joj polako i uhvatio je rukama", izjavio je on za Kanal dva izraelske televizije.

Vođa je rekao svojim ljudima da je primijetio ime ptice i slomljenu GPS napravu i da je shvatio da ona pripada Upravi za prirodu i parkove Izraela i da bi trebalo da se brinu o njoj dok ne budu mogli da je vrate. Eldad Eitan iz pomenute uprave rekao je da su date instrukcije o zaštiti životinje, dok ne bude vraćena. Sirijac je zatražio da Izrael organizuje razmjenu dvije kokoške dnevno za orla.

Gal Luski, osnivač Leteće pomoći Izraela, rekao je da su se pobunjenici dobro brinuli o orlu i da je sreća što ga je našao neko ko voli ptice grabiljivice i brinuo se o njemu nedjeljama. Pobunjenici su pristali da puste orla, uprkos sumnjama da je ptica izraelski špijun, kao izraz zahvalnosti za medicinsku pomoć koju Izrael pruža njihovim ranjenim saborcima od kojih su neki još uvijek u bolnicama na sjeveru te zemlje.

Izvor: N1

Foto: Wikipedia

Portal Analitika