Kultura

U Biljardi otvorena izložba “Dodir stakla”

Na otvaranju izložbe ''Dodir stakla'', u organizaciji ambasada nordijskih zemalja, Nordijskig saveta ministara i Narodnog muzeja Crne Gore, govorili su ministar kulture Janko Ljumović, ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad, ambasador Švedske Jan Lundin,i direktorica Muzeja Mimara iz Zagreba Lada Ratković Bukovčan.
U Biljardi otvorena izložba “Dodir stakla”
Portal AnalitikaIzvor

''Izložba koju večeras zajednički otvaramo primjer je kako se tradicija producira u savremenim stvaralačkim konceptima. Iskustva starih nordijskih manufaktura u umjetničkim kreacijama staklarskog zanata prepoznatljiva su i u izloženim eksponatima nastalim u novom dobu'', istakao je ministar kulture Janko Ljumović ovarajući izložbu.

Kako je dodao, ovo je sjajna prilika da se crnogorska publika upozna sa segmentom primjijenjene umjetnosti i dizajna prostora.

„Na ovaj način crnogorska publika je dobila mogućnost da se upozna sa izuzetnim segmentom primijenjene umjetnosti i dizajna prostora čija smo umjetnička i kulturna dostignuća do sada uglavnom prepoznavali kroz književnost i film, a rekao bih da ovom izložbom dobijamo još jednu potvrdu o nordijskom umjetničkom senzibilitetu koji nam se uvijek ukazivao svojom promišljenom kreativnošću i njenim artističkim i zanatskim osobenostima,” zaključio je Ljumović.

Ambasadori Norveške Arne Sanes Bjornstad i Švedske Jan Lundin istakli su da je izložba rezultat nordijske saradnje koje predstavlja uspešan model regionalne saradnje u različitim oblastima, među kojima je i kultura, kao i da je cilj izložbe promovisanje osobenog nordijskog dizajana i proizvođača stakla iz ovih zemalja.
 
“Nordijski dizajn stakla je baziran na spoju tradicije i modernog, i time dobro simbolizuje nordijska društva”, rekao je Bjornstad.

2017-09-07-cetinje-otvaranje-izlozbe-dodir-stakla-foto-6

Ambasador Švedske Jan Lundin je naveo da su na izložbi predstavljena tri dobra švedska zavoda stakla Maleras, Skrufs i Nybro, zavodi iz kraja Smolanda, sa juga Švedske, od kojih je većina od 19 vijeka do danas prerasla u veće klastere.

Direktorica Muzeja Mimara iz Zagreba Lada Ratković Bukovčan istakla je da se na izložbi ističe jasan nordijski dizajn, koji se odlikuje snažnom potrebom za oblikovanjem
 
„Na ovoj izložbi staklo se stopilo sa nesumnjivim vrhuncima dizajna i umjetničkih izražaja koji su od polovine prošlog stoljeća satkali jasan nordijskoi dizajn, dizajn koji se odlikuje snažnom potrebom za oblikovanjem, kako prostora tako i najsitnijeg predmeta u čevjekovom okruženju,“ istakla  je Bukovčan.

2017-09-07-cetinje-otvaranje-izlozbe-dodir-stakla-foto-3
 
Posjetioci izložbe će moći do 10. oktobra da pogledaju jednistvene predmete od stakla proizvedene u nordijskim staklarama čiji su autori poznati dizajneri i staklari.
 
Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene staklare Holmegaard, Architectmade i Lenne Bjerre Design iz Danske; staklare Iittala i Lasismi, kao i Galerija Mafka & Alakoski (za koju se svi predmeti izrađuju u poznatoj fabrici u Riihimäkiju) iz Finske; staklare Hadeland, Gjovik i Magnor i studio Nostetangen Glass iz Norveške; i staklare Maleras, Skrufs i Nybro iz Švedske.
Portal Analitika