Crna hronika

Suđenje odgođeno zbog Dikićevog zdravstvenog stanja

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, odgođeno je za ponedjeljak zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi bivši komandanta srpske Žandarmerije Bratislav Dikić. On se nije pojavio u sudnici, jer je, prema riječima sutkinje Suzane Mugoše, neposredno prije pretresa od ljekara iz ZIKS-a Višem sudu faksom dostavljen izvještaj u kojem je konstatovano da je Dikić danas pregledan, te da je ljekar dao mišljenje da okrivljeni nije sposoban da prisustvuje suđenju.
Suđenje odgođeno zbog Dikićevog zdravstvenog stanja
Portal AnalitikaIzvor

Suđenju su danas pristupili okrivljeni srpski državljanin Miloš Jovanović, Hristić Kristina, kao i funckioneri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević. U sudnici su se danas pojavili advokati okrivljenih, kao i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i specijalni državni tužilac Saša Čađenović.

Suđenju nisu pristupili ostali optuženi obavještenjem Suda koje je upućeno ZIKS-u da se ne privode, s obzirom da Dikić ne može doći na suđenje.

- Nisu ispunjene procesne pretpostavke, tako da se današnji pretres neće održati - kazala je sutkinja Mugoša.

Suđenje će se nastaviti u ponedjeljak u 9 časova. Tok prethodna dva suđenja možete pogledati ovdje: prvi dan; drugi dan.

Juče je na početku pretresa ponovo pozvan Dikić, da bi pojasnio pojedine odgovore koje je dao na prvom pretresu. Nakon njega odbranu je iznosio okrivljeni Miloš Jovanović, kazavši da je u noći 16. oktobra trebalo da obuče odjeću crnogorske policije i da se potuče sa našim policajcima. Kako je objasnio, taj zahtjev je odbio, ali je prihvatio da ruinira zgradu u kojoj se nalaze prostorije "neke partije". Jovanović je dodao i da je bilo planirano hapšenje i eventualno ubistvo tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Podsjetimo, optužnica za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije podignuta je protiv 14 osoba koji su, prema optužnici, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. planirali likvidaciju bivšeg premijera Đukanovića i nasilno preuzimanje vlasti. Za organizatore kriminalne grupe terete se ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje crnogorsko Specijalno tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske obavještajne službe GRU.

Njima će se suditi u odsustvu, a stavlja im se na teret stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Predviđena kazna zatvora za pomenuta krivična djela je do 15, odnosno 20 godina. Među optuženima se nalaze i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Srbija je, međutim, odbila da ih izruči Crnoj Gori. Ključni svjedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Saša Sinđelić iz Beograda, otkrili su namjere terorističke grupe.  

Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodijeljen status svjedoka saradnika. Do sada je sporazum o priznanju krivice u ovom slučaju potpisalo osam srpskih državljana koji su pristali da u zatvoru provedu po pet mjeseci. Prema optužnici, dio zavjere činili su i visoki funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su odbacili optužbe, tvrdeći da je proces montiran.

L.Đ.

Portal Analitika