Kultura

Drugi dan FIAT-a počinje predstavom slovenačkog plesnog teatra

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2017 nastavlja se danas. Drugi dan festivala počeće predstavom “16” koja je dio slovenačkog fokusa na FIAT-u, segmenta čiji je selektor Niko Goršič.
Drugi dan FIAT-a počinje predstavom slovenačkog plesnog teatra
Portal AnalitikaIzvor

U pitanju je prva od ukupno četiri predstave slovenačkog plesnog teatra na FIAT-u. Predstava 16 nastala je u produkciji Pleasnog teatra Ljubljana a koreografiju i izvedbu potpisuje legendarni par Rosana Hribar i Gregor Luštek. Kroz poseban plesni jezik ovaj par, i profesionalno i intimno, otkriće detalje šesnaest godina zajedničkog života i rada. Predstava će biti izvedena na Velikoj sceni KIC-a “Budo Tomović” u 20:00.

KIC Budo Tomović ostaje mjesto dešavanja sljedećeg FIAT-ovog programa - u pitanju je predstava “Dani pobune” (Riot Days), u produkciji Pussy Riot teatra i režiji Jurija Muravitskog.  Ludi spoj teatra, muzike, videa i performansa dovodi na krov KIC-a u 22:00 dio benda Pussy Riot na čelu sa Marijom Aljohinom - Mašom i njenu priču o istorijatu i životu članica grupe nakon kontroverznog nastupa, protesta protiv pravoslavne crkve i predsjednika Putina u moskovskom hramu, kao i danima skrivanja, suđenja i odlaska u zatvor. Svoju priču uspjela je da pretvori u jedinstveni pozorišni komad koji se bavi istraživanjem mehanizama otpora i protesta širom svijeta. 

prt-sofeev-kotor2

Ovdje se noć ne završava, nakon nastupa na krovu KIC-a publika će imati priliku da upozna ekipu Pussy Riot teatra i posluša posluša njihov izbor muzike i opuštenu svirku na prostoru dvorišta Kuslevove kuće.

Pored dnevnog programa festivala, kao stalna postavka u Kuslevovoj kući je likovni segment - video rad  “Just kidding”  umjetnice Jelene Tomašević, kao i izložbu radova Aleksandra Vukotića “Organika”.  Pored likovnog tu je i segment kreativnih insustija sa lampama Anđelka Vasiljevića, lutkama koje izrađuje Jelena Simić, torbama, cegerima i drugim detaljima koje izrađuje Centar za ženska prava u okviru “Noise in Fashion” programa a biće tu i jedan neobičan second hand pod nazivom “Sonja’s hand”. 

program-09-09

Prvu noć festivala otvorili su skakači na štulama, kao segment francuskog fokusa, odnosno selekcije uličnog teatra, kao i dvije FIAT koprodukcije: “Tri sestre”, FIAT, Grad teatar Budva i JU Zahumlje Nikšić, po tekstu A.P. Čehova i u režiji Ane Vukotić i Sloba Milatovića a potom i predstava “Danzen”, FIAT i Crnogorsko narodno pozorište, po tekstu Bertolta Brehta i u režiji Damjana Pejanovića. Noć je završena uz dobru svirku nikšićkog Autogenog treninga i karakterističnu atmosferu Kuslevove kuće. 

Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2017 počeo je  8. i trajaće do 17. septembra, a iz festivala još jednom napominju da je ulaz za programe besplatan.

Portal Analitika