Politika

Mandić i Knežević pišu platformu za Srbe

Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić planira da u narednih nekoliko dana organizuje sastanak sa predstavnicima srpskih političkih i kulturnih institucija kako bi se utvrdila platforma za pisanje Deklaracije o očuvanju srpske nacije. To je u izjavi za Pobjedu saopštio portparol Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.
Mandić i Knežević pišu platformu za Srbe
Portal AnalitikaIzvor

- Mandić će pozvati sve predstavnike srpskih institucija I političkih stranaka koji su uključeni u projekat Srpska kuća. Biće pozvani predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, kao i predstavnici Matice srpske, Srpskog nacionalnog savjeta i ostalih srpskih institucija, rekao je Vučurović za Pobjedu.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, na sastanku će biti utvrđen tekst platforme za koji predstavnici Srba iz Crne Gore očekuju da će biti uvršeten u konačan tekst Deklaracije o očuvanju srpskog naroda. Novembar Ta Deklaracija bi, kako je najavljeno, trebalo da bude usvojena u novembru u parlamentima Republike Srbije i Republike Srpske. Iako još nije počeo rad na dokumentu, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, kao polazna osnova i smjernice će biti autorski tekst Andrije Mandića koji je sredinom avgusta objavljen u beogradskoj ,,Politici“. Mandić je u autorskom tekstu ispostavio četiri ključna zahtjeva za ,,potpunu ravnopravnost srpskog naroda u Crnoj Gori“: ustavno-pravno definisanje položaja srpskog naroda kao konstitutivnog, ustavno definisanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao službenog, proporcionalnu zastupljenost Srba u institucijama sistema u skladu s rezultatima popisa i posebni sistem specijalnih veza sa Srbijom. (Pobjeda)

Portal Analitika