Društvo

Hrapović: Crnogorci na listi čekanja za transplataciju organa u Hrvatskoj (VIDEO)

Državljani Crne Gore se mogu pisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje organa, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji za medije nakon 29. sjednice Vlade.
Hrapović: Crnogorci na listi čekanja za transplataciju organa u Hrvatskoj (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Saradnja sa Ministarstvo zdravlja Hrvatske je  od značaja za nas jer je  Hrvatska dio Eurotransplatn fondacije, tj. organizacije koja pruža usluge transplatacionim centrima i donarskim bolnicama u najrazvijenim evropskim zemljama, a uz poštovanje pravila po reciprocitetu koja funkcioniše po sistemu organ za organ, kazao je on.

“S obzirom da je Euro transplant organizacija koja  obuhvata značajan broj  država a samim tim i velikim brojem organa dostupnih za tranplataciju to je za sve države sa manjim brojem stanovnika i potencijalnih primaoca organa velika prednost, kao što je i naša država”, kazao je on.

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila i usvojila informaciju o zaključivanju protokola o saradnji u oblasti transplatacione medicine između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Hrvatska kao i predlog Protokola o saradnji.

Hrapović je podsjetio da je prethodni protokol u oblasti pruibavljanja i presađivanja djelova ljudskih oprgana u svrhu liječenja prestao da važi 2015. te du odlučili da ga obnove  u cilju uspostavljanja samoodrživog sistema i razvoja programa donarstva i transplatacije organa u CG.

“Organizovan i uređen sistem listi čekanja za transplataciju organa štiti nas od odlaska pacijena na tzv. crna tržišta organa i svih neželjenih efekata koji ih prate”, istakao je on.

Hrapović je apelovao na svijest svih građana  da se uključe  u akciju donorstva i podstaknu  razvoj  te humanitarne oblasti u našoj zemlji.

“Darujmo da bi nam bilo uzvraćeno”, dodao je Hrapović.

 

Portal Analitika