Kultura

Počinje FIAT, Vukotić: Dodjela prostora za nezavisnu scenu je pitanje za premijera

Smatram da je pitanje dodjele prostora za nezavisnu scenu par excellence pitanje za Vladu i njenog predsjednika, a ne za pojedina resorna ministarstva i dopisivanje među njima. To je odluka koja se donosi sa te instance, a onda se svi mi operativno bavimo realizacijom ideje na što bolji način, kazala je Ana Vukotić, direktorica Festivala internacionalnog alternativnog teatra koji sjutra počinje uličnim teatrom na Trgu nezavisnosti u 19 časova.
Počinje FIAT, Vukotić: Dodjela prostora za nezavisnu scenu je pitanje za premijera
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljajući ovogodišnje izdanje FIAT-a, ona je uputila apel da se zajednički pronađe najbolji institucionalni okvir u kojima bi manifestacija funkcionisala.

- Jer nije dovoljno da dobijemo novac, da se naši budžeti povećavaju, već da dobijemo uslove u kojima dalje možemo da se razvijamo. Mi se trudimo iz godine u godinu da napravimo makar jedan mali korak u unaprijeđenju programa, vanrednim naporama jednog malog tima. To je „sistemsko izmišljanje napretka“, kojim naši problemi ne postaju manji. Smatram da je interesu svih naših pokrovitelja, donatora, civilnog sektora i kompletne ekipe koja nas sponzoriše i podržava da stvorimo institucije koji mogu biti produktivne, i u kojoj će svi akteri koji nas finansiraju imati svoj način da kontrolišu sredstva i novac koji daju – precizirala je ona.

Prema riječima Sanje Vojinović iz Sekretarijata za kulturu i sport, Glavni grad ove godine podržava FIAT sa značajnije većim iznosom - 30.000 eura, ali potcrtava da je Vukotić to „zavrijedila svojim trudom i radom da FIAT opet bude jedan od prepoznatljivih manifestacija ne samo grada, već i Crne Gore“.

- Trudićemo se narednih godina da zajedničkim snagama doprinesemo da FIAT dobije neko svoje matično mjesto okupljanja, jer je naša obaveza da budemo uključeni u realizaciju ovog festivala. Naravno da ćemo podržati sve ono što je u interesu Glavnog grada, a to je da FIAT bude njegov prepozantljiv dio – zaključila je Vojinović.

Kako bi se to u dogledno vrijeme konačno i desilo, FIAT je prošle godine – uz Ministarstvo kulture kao partmera – organizovao okrugli sto o svojom položaju i budućnosti. Tada su najavljeni novi, optimistični pomaci ka institucionalizaciji ove manifestacije, jedinstvene u širem regionu, osnovane kao Festival jugoslovenskog alternativnog teatra - FJAT još 1985. godine.

No, Vukotić je kazala kako dobra komunikacija sa ministarstvima nema kontnuitet, iako volje nikada ne nedostaje, jer sa svakim ministrom razgovori o budućnosti festivala počinju iz početka.

- Tako je bilo i ovom slučaju, jer smo u međuvremenu imali promjenu. No, moram reći da je novi ministar kulture Janko Ljumović vrlo sklon FIAT-u i da smo na njegovu inicijativu imali prvi sastanak na temu institucionalizacije festivala. Stvari su pokrenute, u pregovorima smo sa Ministarstvom odbrane, ali sve ide jako sporo... Iz mog petogodišnjeg iskustva - a onoga koliko svi mi znamo kako se u Crnoj Gori završavaju stvari - suština je da sa najviše adrese krene inicijativa, a mi ostali znamo što treba da radimo – navela je ona.

Od procjene Vlade, dodaje, zavisiće i to da li je za Crnu Goru značajnije da se stari vojni i fabrički objekti „daju za biznis i privredu, ili da ispoštujemo upustva Evrope – da budu prenamijenjeni za kulturu, sport i edukaciju“.

- Jedna riječ koja me progoni od 2013. godine, od kada radim FIAT, jeste pitanje održivosti kulture. Nije smisao da se svi finansiramo iz budžeta države ili opštine, nego da dobijemo institucije koje su validne, kako bi mogle da se finansiraju iz evropskih fondova. Onog trenutka kada država kaže da FIAT imam halu od 1.000 kvadrata, mi smo za sve evropske fondove viđeni kao partneri. Možemo da dobijemo projekte koji su, prije svega, namijenjeni renoviranju ovih objekata, prenamjeni za potrebe kulture i za finansiranje programa. Mislim da bi to bilo ozbiljno rasterećenje za crnogorski budžet i da bi onda ostalo mnogo više novca za stvari koje su pitanje nacionalne kulture – ispričala je Vukotić, te izrazila stav da svi festivali koji imaju internacionalni predznak „moraju da dobiju uslove da budu validni partneri evropskim fondovima“.

O značaju nezvisne kulturne scene koja bi, kako navode iz organizacije FIAT-a, trebalo da se razvija upravo pod okriljem ovog festivala govorila je i nova predsjednica savjeta, koreografkinja i balerina Sonja Vukićević.

- FIAT mora da se izbori da se svi segmenti umjenosti vrate pod njegovo okrilje. Jer, FIAT može biti tvorac novog stila u umjetnosti – rekla je ona, precizirajući da je riječ o možda posljednjoj manifestaciji u širem regionu koja i dalje njeguje istinski festivalski duh.

A ovogodišnje druženje sa alternativnom scenom regiona i Evrope, ljubitelji FIAT-a počeće sjutra na sa francuskim „Skakačima na štulama“ na Trgu nezavisnosti od 19 časova. Sat kasnije na Velikoj sceni CNP-a biće izvedena prva predstava, ali van takmičarske selekcije – „Tri sestre“ Ane Vukotić i Slobodana Milatovića, nastale u koprodukciji FIAT-a, Grad teatra i nikšićkog „Zahumlja“, a na Sceni Studio od 22 časa duodrama „Danzen“ Damjana Pejanovića FIAT-a i CNP-a. Prvo veče zatvoriće koncert grupe „Autogeni trening“ u dvorištu Kuslevove kuće od 23 časa.

K.J.

Portal Analitika