Svijet

Španska vlada pokušava da spriječi referendum u Kataloniji

Španska vlada danas će nastojati da pronađe pravne instrumente kako bi blokirala održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, nakon što je regionalni parlament usvojio zakon o glasanju zakazanom za 1. oktobar.
Španska vlada pokušava da spriječi referendum u Kataloniji
Portal AnalitikaIzvor

Vlada će danas održati vanrednu sjednicu na kojoj će od Ustavnog suda zatražiti da proglasi nevažećim zakon koji je u srijedu uveče usvojio katalonski parlament, rekao je Frans presu neimenovani portparol vlade.

Premijer Marijano Rahoj bi potom trebalo da o tom pitanju razgovara sa liderom opozicione Socijalističke partije Pedrom Sančesom. Usvajanjem zakona ponovo je došlo do krize u odnosima između centralnih i regionalnih vlasti, a agencija Frans pres ocjenjuje da je sadašnja kriza teža od one 2014, kad je prvi put organizovano glasanje.

Za nezavisnost se 2014. godine izjasnilo 1,8 miliona Katalonaca na neobavezujućem glasanju, takođe održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu koje secesionističke inicijative u Kataloniji smatraju protivustavnim.

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je, kao "istorijska nacija", priznata u Katalonskom autonomnom statutu iz 1979. godine, u skladu s Ustavom Španije iz 1978. godine.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Juan Medina

Portal Analitika