Svijet

Putin: Nemoguće uplašiti Sjevernu Koreju

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pokazala želju da smanji tenzije sa Sjevernom Korejom.
Putin: Nemoguće uplašiti Sjevernu Koreju
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao "vojna histerija" oko Sjeverne Koreje je kontraproduktivna i dodao da Pjongjang neće okončati nuklearne i raketne programe jer ih smatra svojim jednim sredstvom za samoodbranu, prenosi Rojters.

"Nemoguće je zastrašiti ih", rekao je Putin na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Prema njegovim riječima, kao podsticaj za zamrzavanje oružanih programa Sjevernoj Koreji je ponuđena mogućnost za ukidanje sankcija.

Ipak, ukazao je Putin, u očima Pjongjanga bezbjednosni rizici preovladavaju ekonomsku korist od toga.

"Govorimo im da im nećemo uvesti sankcije, što znači da će živjeti bolje, imati više proizvoda i hrane, da će se oblačiti bolje, ali oni misle da je sljedeći korak pozivnica za groblje. I nikad se neće sa tim složiti", rekao je Putin.

Ruski predsjednik uvjeren je da u sjeveroistočnoj Aziji neće biti konflikta uz upotrebu oružja za masovno uništenje i smatra da bi Pjongjang trebalo uključiti u zajedničke projekte regionalne saradnje.

"Postoji mogućnost da se postigne rješenje za problem Pjongjanga diplomatskim sredstvima. To je moguće i to mora da se učini", rekao je on na Istočno-ekonomskom forumu (EEF) u Vladivostoku.

(Tanjug)

 

Portal Analitika