Fudbal

Katar za organizaciju Mundijala troši pola milijarde dolara nedjeljno

Svjetsko fudbalsko prvenstvo trebalo bi da se održi u Kataru za pet godina, ali kombinacija političke nesigurnosti i sumnji u korupciju tokom dodjeljivanja domaćinstva stavlja pod upitnik održavanje događaja za koji arapska država izdvaja čak 500 miliona dolara nedjeljno.
Katar za organizaciju Mundijala troši pola milijarde dolara nedjeljno
Portal AnalitikaIzvor

 Domaćinstvo velikih sportskih događaja nerijetko je kontroverzno pitanje oko kojeg se uvijek vode rasprave jesu li veće koristi od turističkih prihoda i reklama ili su veći troškovi koji nastaju zbog organizacije samog događaja. Odgovor, naravno, zavisi od toga  koliko tačno iznose te brojke, no kad se planirani troškovi penju na čak 200 milijardi dolara to pitanje postaje izuzetno važno.

Pred neugodnim pitanjem isplativosti mogli bi se naći i vlastodršci u Kataru, državi Persijskog zaliva koja se posljednjih mjeseci našla pod lupom javnosti i medija. Katar je mjesto gdje bi se 2022. godine trebalo održati svjetsko prvenstvo u fudbalu koje je, uz ljetnje olimpijske igre, svakako najveći globalni sportski događaj. Prema posljednjim informacijama, ta država s Arapskog poluostrva za pripremu i organizaciju te manifestacije namjerava izdvojiti čak 200 milijardi dolara, piše tportal.

Početkom ove godine katarski ministar finansija Ali Šarif Al-Emadi objasnio je da se enormna brojka ne odnosi samo na investicije u osam klimatizovanih stadiona, već i u obnovu i izgradnju luke, autoputeva, željeznice, aerodroma, ali i bolnica i drugih objekata kao i poput potpuno novog grada za 200.000 ljudi.

Blumberg piše da bi samo za projekat nadzemne i podzemne željeznice trebalo biti odvojeno 35 milijardi dolara, dok bi se istovremeno kapacitet aerodroma u Dohi trebao povećati na više od 50 miliona putnika godišnje.

Al-Emadi je izjavio da država troši oko 500 miliona dolara nedjeljno na infrastrukturne projekte vezane uz veliki sportski događaj i da bi taj ritam potrošnje trebao potrajati do 2021. godine. Katarski ministar finansija je dodao da namjeravaju sve završiti na vrijeme kako se ne bi desilo da su radovi još u toku u trenutku kad gosti i sportisti već počnu da dolaze u tu zemlju.

 

Portal Analitika