Fudbal

DELIBAŠIĆ: Vrijeme je za korak naprijed

Andrija Delibašić strijelac je vjerovatno najznačajnijeg gola u istoriji crnogorske reprezentacije, taj pogodak u posljednjim trenucima meča protiv Engleske (2:2) sinonim je za neviđeno slavlje navijača na stadionu pod Goricom.
DELIBAŠIĆ: Vrijeme je za korak naprijed
Portal AnalitikaIzvor

Remi je odveo Crnu Goru u baraž za odlazak na Evropsko prvenstvo, a, šest godina kasnije, Delibašić smatra da će neko dati po važnosti sličan gol i odvesti ,,hrabre sokole“ na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. - Mislim da može pasti taj gol koji će nas odvesti na Svjetsko prvenstvo. Stalno pričamo ,,kad ako ne sad“, ali izgleda da je reprezentacija Crne Gore dostigla neki vrhunac zrelosti. Ovi momci su igrama kroz kvalifikacije zaslužili da se plasiraju na neko veliko takmičenje, vrijeme je da se napravi taj korak više. Raspored nam je solidan, mada svakako se treba dobro pripremiti za preostale dvije utakmice, dobro prostudirati igru i Danske i Poljske - rekao je u razgovoru za Arenu Delibašić, koji je trenutno pomoćnik u stručnom štabu Partizana.

Rezultat dobro rada: Delibašić je gledao Crnu Goru u pobjedi nad Rumunijom.

- Naravno da sam gledao utakmicu protiv Rumunije. To je sjajan rezultat, odrađen je veliki posao tom pobjedom. Kvalifikacije su odrađene veoma profesionalno do sada, u svim segmentima i ovo što se dešava sada je rezultat toga. Svi su na visokom nivou, od Saveza preko stručnog štaba do igrača. Zbog toga imamo realne šanse da se plasiramo čak i direktno na Svjetsko prvenstvo - istakao je napadač koji je Crnoj Gori donio prvu pobjedu u takmičarskim mečevima. Postigao je gol za 2:1 protiv Gruzije u oktobru 2009. godine, u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoafričkoj Republici.

 Danska i Poljska:  Pred ,,sokolima” su dva najteža izazova, duel protiv zahuktale Danske (5. oktobar u Podgorici) i lidera Poljske (8. oktobar u Varšavi).

- Mene zabrinjava trenutna forma Danske. Mnogo su napredovali u posljednje vrijeme, iz utakmice u utakmicu igraju sve bolje. Mislim da je Danska komplikovaniji i teži protivnik od Poljske u ovom trenutku. Iz dosta razloga, prije svega jer njihovi igrači igraju veoma dobro u svojim klubovima, pogotovo se to odnosi na Kristijana Eriksena iz Totenhema. Rekao bih da su Poljaci malo usporili ritam i tu vidim našu šansu da ostvarimo dobar rezultat - smatra Delibašić.

 Više iskustva: Nikšićanin je bio opcija u napadu za tri selektora prije Ljubiše Tumbakovića - Zorana Filipovića, Zlatka Kranjčara i Branka Brnovića. U odnosu na te ekipe, ovu sadašnju krasi mnogo više iskustva igranja u kvalifikacijama.

 - Ova reprezentacija je prilično dugo zajedno. Jovetić, Bećiraj, Savić, Tomašević, Vukčević, Zverotić igraju dugo zajedno, već pet ili šest godina, neki i duže i to nije mala stvar. Odigrali su zajedno dosta utakmica i stekli dosta iskustva, znaju se dobro i to je ključ ove priče.

Nije isto igrati u klubu i reprezentaciji, sve više igraju za Crnu Goru, a i neki prethodni ciklusi su im nauk kako treba raditi. Mogu da vide gdje smo griješili u prošlosti, gdje smo mogli bolje stvari da uradimo. Naravno, momci su odlično vođeni selektorom Ljubišom Tumbakovićem, njega veoma dobro poznajem i znam o kakvom treneru se radi, ali ne smijemo zaboraviti ni njegov stručni štab, u kojem su Mirković, Džudović, Leković, koji su bili poznati igrači. Kada su se sklopile sve te kockice, došlo se do ovakvog rezultata - objasnio je Delibašić, uz neka dodatnja pojašnjenja.

- Ova ekipa stekla je ozbiljnost, više se ne srlja kao možda naša što je radila. Mislim da smo mi to radili zbog velikog broja kvalitetnih igrača u napadu, pa smo morali da igramo izrazito napadački. Sadašnja reprezentacija ima dosta dobre defanzivce, ali i jaku ofanzivu gdje su Jovetić, Bećiraj, tu je i Mugoša.

Osvježenje za ekipu su vezisti Janković i Kosović, momci iz Partizana. Mislim da su takvi igrači nedostajali reprezentaciji u prethodnim ciklusima. Janković ima taj kvalitet, koji često presudi, dok je Kosović dobar kada treba dati mirnoću u pasu - zaključio je Delibašić.

Portal Analitika