Društvo

Bez sertifikata neće biti posla za asistente u nastavi

Od ove godine, prema novoj sistematizaciji, asistenti u nastavi neće moći da rade ukoliko nemaju sertifikat za obavljanje tog posla, saznaje Pobjeda.
Bez sertifikata neće biti posla za asistente u nastavi
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo prosvjete je, prema nezvaničnim informacijama, zajedno sa nevladinom organizacijom ,,Staze“ ljetos organizovalo dva seminara za asistente u nastavi nakon kojeg su im uručeni sertifikati, a ovog mjeseca realizovaće se, takođe, još jedna takva obuka.

Jedna asistentkinja iz podgoričke škole ispričala je za naš list da je ljetos pohađala seminar nakon kog je dobila sertifikat koji je platila 50 eura.

Seminar

- Predavači na seminaru su bili predstavnici Ministarstva prosvjete. Obavijestili su me ljetos da se održava seminar i da je potreban sertifikat za obavljanje ovog posla. Prihvatila sam da idem, možda neko nije – rekla je ona.

Ljetos su, prisjeća se, za asistente organizovana dva seminara.

- Prošle godine su nas, takođe, obučavali za ovaj posao, ali nijesmo dobijali sertifikate. Ovo je novo – rekla je ona.

Ovogodišnji seminar, prema njenim riječima, bio je opširniji i edukativniji.

- Baš smo dosta naučili. Radilo se na pojedinostima i zanimljivo je sve bilo – ispričala je asistentkinja.

Ministarstvo

Iz Ministarstva prosvjete nam juče nijesu odgovorili na pitanja o tome koliko će po sistematizaciji angažovati asistenata u nastavi i koliko je njih dobilo sertifikat, već su najavili da će to učiniti danas.

U školama radi oko 270 asistenata, ali su oni dobili ugovor samo na mjesec. Iz Ministarstva prosvjete najavili su da će ubrzo raspisati konkurs nakon čega će se asistentima poboljšati status, jer je propisano da će ih angažovati škole za vrijeme trajanja nastavne godine ugovorima o radu, a imaće i značajno veće plate, po koeficijentu 5,31.

Ranije su asistenti u nastavi bili zapošljavani preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore kroz projekat javnog rada. Asistent u nastavi mora biti osoba sa najmanje stečenom srednjom stručnom spremom, četvrti stepen. Obaveze asistenta u nastavi su da pomažu djeci u kretanju, orijentaciji u prostoru, a moraju da znaju i da koriste didaktička sredstva. Od asistenata se očekuje i da daju podršku djetetu s posebnim obrazovnim potrebama na bazi instrukcija stručne službe i nastavnika pri pisanju, računanju, rukovanju priborom, zapisivanju odgovora, okretanju stranica.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika