Abiznis

Magnetnu mogli da kupe za novac dat privatniku

DRI je u izvještaju o reviziji uspjeha „Planiranje javnih nabavki medicinske opreme“ utvrdila probleme i slabosti, koje ograničavaju uspješnost planiranja javnih nabavki medicinske opreme. Revizijom su obuhvaćeni Ministarstvo zdravlja, Fond za zdravstveno osiguranje, KBC, Agencija za ljekove i medicinska sredstva - CALIMS i JZU - domovi zdravlja Podgorica, Nikšić, Bar, Bijelo Polje, opšte bolnice Nikšić, Bar i Bijelo Polje.
Magnetnu mogli da kupe za novac dat privatniku
Portal AnalitikaIzvor

Bez strategije

U izvještaju Državne revizije koji su uradili članovi Senata dr Branislav Radulović i Nikola N. Kovačević se navodi da Ministarstvo zdravlja nije izradilo Strategiju nabavke medicinske opreme, i nije sprovelo sve zakonske mjere radi obezbjeđenja nabavke opreme koja je potrebna sistemu zdravstvene zaštite.

- Nedostatak strategije i neadekvatno operativno planiranje otežavaju nabavku medicinske opreme u skladu sa potrebama zdravstvenog sistema. To ograničava institucije zdravstva da blagovremeno i na kvalitetan način zadovolje potrebe pacijenata, koji su često primorani da idu na liječenje van javnog sistema zdravstva. Za liječenje van Crne Gore od 2005. do 2015. utrošeno je 137,4 miliona- najmanje 2005 - 7,5 miliona, a najviše 2014 - preko 14,7 miliona eura, a 2015. 13,6 miliona. Kako izvještajem nijesu obuhvaćene sve privatne zdravstvene ustanove sa kojima je Fond zdravstva zaključio ugovore o pružanju zdravstvenih usluga, ovaj iznos je i veći. To pravi dodatne troškove koji bi se, u segmentima gdje je moguće i opravdano, mogli izbjeći - ocijenili su revizori koji su dali brojne preporuke da se stanje promijeni.

Fond za zdravstveno osiguranje, kako navodi, zbog limitiranih kapaciteta potpisivao je sa privatnim zdravstvenim ustanovama ugovore za pružanje usluga, a da nije pravio procjene i poređenje alternativa.

Ugovori sa privatnicima

Nijesu analizirali da li je bolje nabaviti opremu ili ugovorom sa privatnim zdravstvenim ustanovama obezbijediti pružanje usluge pacijentima.

- Zbog limitiranih kapaciteta, Fond zdravstva je u 2015. potpisao sa privatnom zdravstvenom ustanovom ugovor o pružanju usluga radiološke dijagnostike - magnetna rezonanca. Od aprila do kraja 2015. toj privatnoj ustanovi je iz budžeta Fonda za usluge magnetne rezonance uplaćeno 223.931 eura. Prema podacima sa info.blockimaging.com sajta, aparati za magnetnu rezonancu (GE, Siemens, Toshiba, Hitachi, Philips) se mogu nabaviti za 150.000 do 400.000 eura– navodi se u izvještaju državne revizije.

Slično je i sa hiperbaričnom komorom koju nemaju državne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

- Fond za zdravstvo zaključio je ugovor sa dvije privatne zdravstvene ustanove za pružanje usluga hiperbarične oksigene terapije. Sa privatnom zdravstvenom ustanovom „Meljine“ Fond je, prema podacima sa zvaničnog sajta fonda, zaključio ugovor za usluge hiperbarične terapije i u toku 2015. fakturisano 939.777 eura. Prema podacima sa www.ebay.com/ bhp/hyperbaric-chamber i communityhyperbaric.com/for-sale/ hiperbarična komora se može kupiti do 100.000 dolara – navedeno je u izvještaju državne revizije.

Državni revizori su utvrdili da se plan javnih nabavki često donosi, a da nije poznat iznos novca kojim se raspolaže. DRI je ustanovama dala rok od šest mjeseci da je izvijeste o preduzetim mjerama. Do 15. oktobra državnoj reviziji treba da dostave plan aktivnosti za realizaciju preporuka.

Portal Analitika