Svijet

Irma poharala Karibe i prijeti Floridi, počele evakuacije

Uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog vijeka, zahvatio je u danas francuska prekookeanska ostrva Sveti Bartolomej i francusko-holandski Sveti Martin, uz velike materijalne štete.
Irma poharala Karibe i prijeti Floridi, počele evakuacije
Portal AnalitikaIzvor

Kreće se u smjeru zapad-sjeverozapad brzinom od 22 km na sat i približio se Anguli, Britanskim Djevičanskim Ostrvima, istočnom rtu Portorika, a prijeti možda i Haitiju.

- Oko oluje, promjera oko 50 kilometara, zadržalo se oko sat i po iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara i veći dio obale je poplavljen - naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra dostižu brzinu od 360 km/h.

Francuska ministrica prekomorskih teritorija Anik Žirardan kazala je da su materijalne štete već velike, da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva ostrva na kojima je oko 7.000 osoba odbilo da se skloni u zaklone.

- Na Svetom Martinu su četiri kuće čvršće građe uništene što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene - upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb i dodao da za sada nema podataka o ljudskim gubicima.

U holandskom dijelu ostrva lokalni mediji izvještavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju „vjetrovi jačaju, kuća se trese“, ispričao je Bruno (57) koji je preživio uragane Hjugo, Marilin, Luis, Gonzalo, Džordž i ocijenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marilin. Taj uragan je prisilio avion kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmijeni rutu. Američki centar za uragane - NHC procjenjuje da je brzina vjetra veća od 295 km/h.

Uragan je, izgleda, poštedio francusko ostrvo Guadalupe na Antilima, gdje je jutros izdata crvena uzbuna za uragane.

Meteo France ističe da je Irma već registrovana kao posebno snažan uragan.

Američki predsjednik Donald Tramp je za Djevičanska Ostrva, Portoriko i Floridu proglasio vanredno stanje. Već traju evakuacije s ostrva Ki Vest, na krajnjem jugu Floride.

Izvor: N1 Info/Reuters/Alvin Baez

Portal Analitika