Društvo

Herceg Novi dočekuje desetak hiljada poštovalaca Sv. Leopolda Mandića

Relikvije velikog katoličkog sveca Leopolda Mandića stići će 15. septembra u njegov rodni grad, Herceg Novi, gdje će ih obići desetak hiljada hodočasnika iz regiona. Neraspadnuto tijelo Svetog Leopolda Mandića u 13 časova biće izloženo u Parku „Boka“, gdje će biti uprličena i liturgija dočeka, prenosi Radio Jadran.
Herceg Novi dočekuje desetak hiljada poštovalaca Sv. Leopolda Mandića
Portal AnalitikaIzvor

- Uz slobodan pristup moštima Svetog Leopolda mora postojati garancija da su sve osobe koje su u blizini provjerene, jer Kotorska biskupija i Opština Herceg Novi kao organizatori moraju garantovati maksimalnu sigurnost, zbog čega su novinarske akreditacije neophodne - kazao je predsjednik biskupijskog organizacionog odbora, kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati, ujedno i član opštinskog organizacionog odbora.

Tijelo Svetog Leopolda je u pratnji koju čine kapucini iz Padove, volonteri italijanske humanitarne organizacije „Croce verde“ koja je pratila tijelo u Hrvatskoj prošle godine, zatim pratnji predstvnika država kroz koje će tijelo proći - Italija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora.

- Tijelo Svetog Leopolda dolazi u Herceg Novi 15. septembra u 13 časova. Tih 13 časova, naglašavamo, je felksibilno vrijeme jer ne znamo da li će na putu i granicama, kao i u saobraćaju biti sve kako se očekuje, ali po svoj prilici biće blizu 13 časova, ako ne baš tačno u minut - navodi don Robert.

Doček će biti upriličen u Parku „Boka“, gdje će odmah nakon dolaska tijela biti upriličena i kratka liturgija. Najavljeno je i prisusvo Bokeljske mornarice. Tijelo će slobodnom pristupu hodočasnicima biti izloženo nakon liturgije. Hodočasnici će do 18 časova imati priliku da priđu tijelu i pomole se. Od 18 časova na programu su svečana pjevanja pred svečevim relikvijama, koju će predvoditi časne sestre franjevke crnogorske provincije. U 19 i 30 biće organizovano svečano bdijenje, gdje će vjernici čuti misli i tekstove koje je Sveti Leopold ostavio u svojim zapisima. Don Robert je takođe kazao da je bdijenje zamišljeno kao jedan medititivan događaj - nikako pompezan, već vrlo intiman. U ponoć će tijelo biti preseljeno u Crkvu Svetog Antuna, gdje će vjernici takođe moći da posjete relikviju. Crkva će biti otvorena dokle god bude potrebno.

- Centralni događaj na regionalnom nivou je 16. septembar - Sveta misa u 10 časova, koju će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup, monsinjor dr Marin Barišić, koji je i naš mitropolit. Poslije svečane mise, u 16 sati biće misa ispraćaja, a predvodi je kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić - pojasnio je don Robert.

Nakon mise, biće upriličena procesija ispraćaja, koja će proći od Parka „Boka“ do župne crkve, a na njoj će učestvovati hodočasnici i time na dostojanstven način ispratiti relikviju tijela Svetog Leopolda.

- Tijelo Svetog Leopola prvi put će biti izloženo u Herceg Novom, gradu u kojem je ovaj svetac rođen. On je, međutim, živio u Padovi u Italiji. Leopold je jako poštovan i važan u Padovi, da je pokušaj da se njegovo tijelo premjesti u Hrvatsku zaustavljen protestnim pismom koje su građani Padove uputili Vatikanu. Želja Bogdana Leopolda Mandića bila je da se njegove „siromašne kosti“ vrate u rodni Herceg Novi. On je, međutim, umro 1942. godine u Padovi, a u tom momentu tako nešto nije bilo izvodljivo, jer bilo je ratno vrijeme - podsjetio je don Robert.

Međutim, na dan njegove smrti, Padovom se pronio glas da je umro svetac, te je veliki broj ljudi krenuo na sprovod. Taj broj govori o tome koliko je on bio poštovan kao čovjek i kao duhovnik.

- Narod ga je, možemo reći, sam od sebe kanonizirao. Iako postoji crkvena procedura da se neko proglasi svecem, ali za narod tu nije bilo sumnje, jer oni su smatrali da je umro svetac. To je bio veliki sprovod. Kapucini čak nisu mogli koristiti svoju crkvu, koja je bila premala za toliko mnoštvo - navodi don Robert.

Leopold je nakon smrti sahranjen na gradskom groblju u Padovi, a kada je pokrenut proces za poblaženje, tijelo je ekshumirano i premješteno u samostansku grobnicu, gdje je kasnije obrazovano i svetilište. Kada su tijelo ekshumirali da bi ga premjestili, utvrđeno je da se nije raspalo.

Izvor: Radio Jadran

Portal Analitika