Finansije

Žugić - Salinas: Jača podrška Svjetske banke Crnoj Gori

Guverner Centralne banke Crne Gore, dr Radoje Žugić, sa saradnicima, sastao se danas sa novoimenovanim šefom Svjetske banke za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, Emanuelom Salinasom.
Žugić - Salinas: Jača podrška Svjetske banke Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Kako ističu iz CBCG, Žugić je zahvalio na dosadašnjoj saradnji i podršci Svjetske banke u brojnim oblastima, te upoznao Salinasa sa osnovnim makroekonomskim pokazateljima i stanjem u finansijskom sektoru.

- Poslovanje banaka u Crnoj Gori karakteriše rast kreditne aktivnosti i pad kamatnih stopa, čime se daje doprinos jačanju realnog sektora, dok učešće nekvalitetnih kredita u kontinuitetu bilježi pad, i trenutno iznosi 8,2% - istakao je guverner Žugić.

Prema njegovim riječima, fokus CBCG usmjeren je na pojačani nadzor nad radom banaka, kako bi se ovi pozitivni trendovi održali i dalje snažili, uz istovremenu realizaciju intenzivnih aktivnosti na planu unapređenja regulativnog okvira, u pravcu njegove pune harmonizacije sa EU standardima i najboljom bankarskom praksom.

- Salinas je pohvalio napredak koji je ostvaren na planu uspostavljanja i održavanja stabilnosti finansijskog sistema, posebno istakavši snažno smanjenje učešća nekvalitetnih kredita u ukupnoj aktivi banaka, po čemu Crna Gora prednjači u odnosu na region. Novi šef SB za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu istakao je da će, tokom svog mandata, kroz posvećen rad i odnos poštovanja i uzajamnog povjerenja, nastojati da obezbijedi još jaču podršku Svjetske banke Crnoj Gori, na putu njenog daljeg ekonomskog razvoja - ističu iz CBCG.

Portal Analitika