Podgorica

Na Forumu 16+1 oko 300 učesnika, predstavnici preko 40 kompanija iz Pekinga

Blizu 300 učesnika se prijavilo da učestvuje na Drugom Forumu gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, koji će biti održan 14-15. septembra 2017. Godine u Podgorici.
Na Forumu 16+1 oko 300 učesnika, predstavnici preko 40 kompanija iz Pekinga
Portal AnalitikaIzvor

To je skoro duplo više od prvobitno predviđenih 150, što potvrđuje značaj tema Foruma i organizacionu spremnost Glavnog grada, istaknuto je danas na radnom sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa predstavnicima Organizacionog odbora Foruma. 

Gradonačelnik Stijepović je istakao zadovoljstvo dosadašnjim tempom i načinom organizacije jednog od najvećih i najznačajnijih skupova u novijoj crnogorskoj istoriji i podvukao da je Podgorica spremna da bude domaćin na tako važnom skupu.

„Sama činjenica da smo izabrani kao domaćini Drugog Foruma, a da je poslije nas organizator Beograd, govori o tome da smo u široj međunarodnoj javnosti prepoznati kao grad i uprava koji mogu da odgovore izazovima koje sa sobom nosi priprema jednog ovako važnog skupa“ naglasio je gradonačelnik Stijepović članovima organizacionog tima.

Posebno je istakao značaj učešća na panelima Foruma - Zeleni grad i Uloga lokalnih samouprava u kreiranju poslovnog ambijenta.

„Obje ove teme su inspirativne za nas iz gradske uprave jer imamo projekte i iskustva koja ćemo podijeliti sa kolegama iz zemalja 16+1 inicijative“ istakao je Stijepović.

Osim zvaničnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, učešće na Forumu su potvrdile i privredne delegacije. Na današnjem sastanku kod gradonačelnika Podgorice je istaknuto da iz Pekinga stižu predstavnici 44 kompanije iz raznih oblasti, od poljoprivrede do IT sektora.

„Za naše privrednike to je šansa da ostvare kontakte sa kineskim kompanijama i eventualno uspostave saradnju. Zbog toga su važan dio Foruma dva privredna događaja i to Forum privrednih komora glavnih gradova koji će biti održan u formi okruglog stola kao i Biznis forum 16+1 koji će biti održan u formi panela” naglasio je gradonačelnik.

Organizacioni odbor Foruma je upoznao gradonačenika Podgorice i sa pratećim sadržajima ističući izložbu fotografija “Charming Beijing” kao i koncert Pekinškog simfonijskog orkestra koji će, osim kineskih, zajedno sa domaćim muzičarima izvesti i crnogorske kompozicije. 

Ovaj forum se održava u okviru inicijative o saradnji između NR Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, i na njemu učestvuju gradonačelnici i predstavnici glavnih gradova Kine Češke, Slovačke, Mađarske, Poljske, Litvanije, Estonije, Letonije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Albanije, kao i predstavnici privrednih komora i biznis alijansi, diplomatskog kora i medija. Na čelu organizacionog tima je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

(podgorica.me)

 

Portal Analitika