Podgorica

Dan Opštine Tuzi 15. decembar

Vlada je dala saglasnost na Predlog odredbe Statuta Opštine Tuzi u okviru Glavnog grada kojom se uređuje praznik Opštine. Odredbom člana 6 Predloga Statuta Opštine Tuzi u okviru Glavnog grada , propisano je da: ”Praznik Opštine je 15.decembar“.
 Dan Opštine Tuzi 15. decembar
Portal AnalitikaIzvor

Još od formiranja Gradske Opštine Tuzi 2006. godine, kao praznik opštine se obilježava 15. decembar, kao dan kojim se obelježava događaj koji je veoma važan za zajednicu, odnosno građane Opštine Tuzi – Dan oslobođenja Tuzi od okupatorskih snaga tokom Drugog svjetskog rata.

Već punih 10 godina, ovaj datum se obilježava uz prigodnu svečanost, u organizaciji Gradske opštine i uz učešće boračkih udruženja Tuzi i Podgorice. Najstarije institucije iz oblasti obrazovanja i kulture u Tuzima nose naziv po motivima anti-fašizma - osnovna škola i najstarije kulturno-umjetničko društvo nose nazive po palim borcima ovog kraja (Mahmut Lekić i Ramadan Šarkić).

„Opredjeljenje da se za dan opštine odredi dan oslobođenja od fašizma je i u skladu sa osnovnim vrijednostima na kojima se temelji država Crna Gora, vrijednosti antifašizma“, navodi se u Predlogu koji je dobio saglasnost Vlade. Podsjetimo Dan Glavnog grad aje 19. decembar.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović raspisao je izbore za odbornike u Skupštini opštine Tuzi za 26. novembar.

P.Z.

Portal Analitika