Društvo

Lijek na recept u 168 privatnih apoteka

Fond za zdravstveno osiguranje trebalo bi da potpiše ugovor sa 168 privatnih apoteka koje su ispunile uslove konkursa za uključivanje u javni sistem zdravstva, i u kojima će građani od 1. oktobra moći da uzimaju ljekove na recept.
Lijek na recept u 168 privatnih apoteka
Portal AnalitikaIzvor

Konačna odluka o potpisivanju, kako je za Pobjedu rekao direktor te zdravstvene ustanove Sead Čirgić, biće donesena na sjednici Upravnog odbora Fonda koja je zakazana za petak.

Prijave

- Od prijavljena 63 privredna društva u sklopu kojih su 172 privatne apoteke, četiri apoteke nijesu zadovoljile uslove tražene javnim pozivom. Prijave nijesu prihvaćene zbog nedostatka farmaceuta ili neizmirenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa – kazao je Čirgić.

Prema njegovim riječima, cijela procedura biće završena do kraja mjeseca, a građani će od 1. oktobra moći da ljekove na recept uzimaju i u privatnim apotekama.

- Računamo da će se sve, potpisivanje ugovora, edukacija farmaceuta, kao i informatič- ko povezivanje apoteka biti završeno do kraja septembra – kazao je Čirgić.

On je ranije saopštio da uklju- čivanjem privatnih apoteka u javni zdravstveni sistem budžet opredijeljen za ljekove neće biti probijen. Od ukupnog budžeta za ljekove koji je pripadao Montefarmu, od oko 18,3 miliona eura, dio tog novca, odnosno dva miliona, predviđeno je za privatne apoteke. Prema računici Fonda to će biti dovoljno za plaćanje obaveza prema privatnim apotekama do kraja godine - kazao je Čirgić ranije.

Ljekovi

Javnim pozivom predviđeno je obezbjeđivanje i izdavanje ljekova na recept osiguranim licima u skladu sa Osnovnom listom ljekova izuzev somatropina (hormon rasta), ljekova koji sadrže droge, psihotropne supstance i medikamente čiji je režim propisivanja i primjene „RK“- (lijek se primjenjuje na osnovu recepta izabranog doktora, propisanog na osnovu mišljenja konzilijuma doktora odgovarajućih specijalnosti Kliničkog centra i mišljenja Fonda za zdravstveno osiguranje).

Vlada je u maju usvojila informaciju o pokretanju postupka uključivanja privatnih apoteka u javni sistem i zaključivanju ugovora sa Fondom za zdravstveno osiguranje. Na taj način, kako je ranije saopšteno, obezbijediće se stabilna snabdijevenost ljekovima, bolja dostupnost, ali i bolja konkurentnost na trži- štu.

Projekat „Sa receptom i u privatne apoteke“ sprovođen je i 2015. godine. Fond za zdravstvo u martu te godine potpisao je ugovor o izdavanju ljekova na recept sa 107 privatnih apoteka, a u Crnoj Gori registrovano je njih 250. U oktobru iste godine, međutim, upravni odbor Fonda odlučio je da raskine ugovore. Razlog je bio nedostatak novca, jer je privatnicima već tada bio uplaćen predviđeni iznos za 2015. Protiv nastavka projekta bio je i tadašnji ministar zdravlja dr Budimir Šegrt.

(Pobjeda)

Portal Analitika