Društvo

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma: Odbrana može odlagati proces unedogled

Suđenje okrivljenima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, nastaviće se danas u 9 časova u podgoričkom Višem sudu. Za pokušaj terorizma optuženo je 14 osoba. Nakon dva odlaganja, suđenje bi trebalo da počne čitanjem optužnice. Pitanje je da li će se optuženičke klupe ponovo brzo isprazniti, jer se, prema pisanju podgoričke štampe, spema novo odlaganje “suđenja vijeka”, ovoga puta zbog lošeg zdravlja jednog od okrviljenih – bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Bratislava Dikića. Tu vijest je, međutim, za Portal Analitika negirao njegov advokat Milan Petrović, kazavši da je zdravstveno stanje njegovog klijenta loše, ali da zbog toga neće opstruirati nastavak suđenja.
Suđenje optuženima za pokušaj terorizma: Odbrana može odlagati proces unedogled
Portal AnalitikaIzvor

"Zdravstveno stanje Dikića je alarmantno jer su rezultati magnetne rezonance pokazali da je došlo do recidiva njegove osnovne bolesti kancera, i mi ćemo sjutra tražiti da sud naloži hitne mjere njegovog zdravstvenog zbrinjavanja", kazao je on za naš portal.

Petrović je rekao da neće insistirati da se Dikić liječi u Beogradu, već da će samo tražiti da sud naloži da se on zbrine. To može značiti i da će se liječiti i u našem Kliničkom centru.

Za sada nije poznato da li će odbrana tražiti novo odlaganje iz nekog drugog proceduralnog razloga, o čemu se spekuliše. Pravnici kažu da im na raspolaganju stoje razni razlozi za odugovlačenje procesa. Prvo javno ročište koje je održano 19. jula odloženo je jer je odbrana tražila od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da iz procesa izuzme glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Predlog je odbijen.

AferaRodić”: Poslije toga imali smo aferu s objavljivanjem prepiske s WhatsApp aplikacije advokata Gorana Rodić, branioca jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića. Funkcioner Frotna je zbog toga otkazao punomoćje Rodiću i na suđenju  koje je nastavljeno 20. jula zatražio da se odloži ročište kako bi se njegov novi advokat Dušan Radosavljević upoznao sa spisima predmeta. Sutkinja Suzana Mugoša odložila je suđenje za 6. septembar.

knezevic-saslusanje

Treća sreća: Hoće li se, međutim, suđenje danas nastaviti? Prema nezvaničnim saznanjima podgoričke štampe, odbrana će ponovo igrati na kartu odlaganja procesa. Kakva je procedura u tom slučaju?

“Ako odbrana zatraži odlaganje moraće da ponudi valjan razlog za koji se mora čekati provjera, a glavni sudija donosi tek nakon toga donosi odluku da li se suđenje odlaže ili ne”, pojasnio je za Portal Analitika advokat Nikola Martinović.

Ako odbrana, kaže Martinović, ipak zatraži odlaganje zbog pogoršanog zdravlja jednog od okrivljenih, onda bi u tom slučaju morao da se angažuje ljekar koji će utvrditi tačnost takvih navoda odbrane.

“Ako se ispostavi da su navodi tačni i da okrivljeni ne može da nastavi suđenje, sudija će ga odložiti. Ista procedura je i za ostale potencijalne razloge odlaganja. Sudija je dužan da provjeri zahtjev i ako se ispostavi da je on u okviru zakona i pravnih normi, sud na osnovu procjene odlaže suđenje, a u suprotnom suđenje se nastavlja”, istakao je Martinović.

martinovic

On smatra da učestalo odlaganje suđenja od strane odbrane predstavlja “izbjegavanje suočavanja sa istinom”.

“To pokazuje da se odbrana neće baviti suštinom, već da će pokušavati procesno da napravi nešto zato što smatraju da bi promjenom političkog ambijenta došli do promjene stava Suda. Sigurno je da će odbrana tražiti nove mehanizme za odlaganje suđenja. Kada imate toliko okrivljenih, onda vam je strategija vrlo jednostavna: jedno suđenje – ne dođe jedan okrivljeni; drugo suđenje – ne dođe drugi, i tako redom. To mogu raditi dok Sud ne odluči da ih stavi u pritvor i onda će svi biti tu”, naglašava Martinović.

Kako je naveo, postoje brojni mehanizmi koje odbrana može iskoristiti kao zahtjev za odlaganje suđenja. Dodaje, međutim, da se suđenje može odlagati unedogled, dok god su zahtjevi odbrane u okviru zakona.

“Mogu da traže odlaganja dokle god su opravdana. Čim jedno odlaganje bude bez opravdanja suđenje se nastavlja”,  zaključuje naš sagovornik.

Optužnica: Optužnica za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije podignuta je protiv 14 osoba koji su na, prema optužnici, na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. planirali likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilno preuzimanje vlasti.

Za organizatore kriminalne grupe terete se ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, za koje crnogorsko Specijalno tužilaštvo tvrdi da su pripadnici ruske obavještajne službe GRU. Njima će se suditi u odsustvu, a stavlja im se na teret stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Predviđena kazna zatvora za pomenuta krivična djela je do 15, odnosno 20 godina.

sindjelic1

Među optuženima se nalaze i srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koji su optuženi da su pomagali Rusima u pripremi terorističkog plana. Srbija je, međutim, odbila da ih izruči Crnoj Gori. Ključni svjedoci Tužilaštva, Mirko Velimirović sa Kosova i Saša Sinđelić iz Beograda, otkrili su namjere terorističke grupe. Velimirović je uslovno osuđen, a Sinđeliću je dodijeljen status svjedoka saradnika.

Do sada je sporazum o priznanju krivice u ovom slučaju potpisalo osam srpskih državljana koji su pristali da u zatvoru provedu po pet mjeseci. Prema optužnici, dio zavjere činili su i visoki funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, koji su odbacili optužbe, tvrdeći da je proces montiran.

Luka ĐURIĆ

Portal Analitika