Crna hronika

TRANSKRIPT- Katnić: Oružje dobijeno od MUP-a redovnom procedurom

Portal Analitika objavljuje transkript dijela emisije „Živa istina“, emitovane u februaru, u kojoj glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić objašnjava, da je oružje smješteno u kući na Starom aerodromu, zapravo oružje crnogorske policije. Radi se o vještoj akciji policije i tužilaštva kako bi se osumnjičeni za pripremanje terorističkih napada naveli na „tanak led“ i pomisli da njihovo spremanje udara u Crnoj Gori protiče u redu.
TRANSKRIPT- Katnić: Oružje dobijeno od MUP-a redovnom procedurom
Portal AnalitikaIzvor

 „Da bi provjerio Širokov da li je oružje stiglo u Crnu Goru, on daje naređenja Sinđeliću da Velimirovića pošalje na mjesto jer je Velimirović ih obavijestio da je oružje stiglo u Crnu Goru i da je smješteno. On ih je o tome obavijestio. Oni ga provjeravaju i traže da to oružje snimi i da im te snimke dostavi. Imajući u vidu ovakav njihov zahtjev, mi redovnom procedurom tražimo zahtjev, podnosimo MUP-u, on nam daje ove kolličine oružja mi ih odnosimo na lokaciju određenu kuću i tamo smještamo. Mi imamo dokaze da je Velimirović to oružje snimio da je ponio fotografije na svom mobilnom telefonu koje je pokazao Sinđeliću i Sinđelić obavijestio Širokova i pokazao mu fotografije ili ga lično obavijestio da je oružje na mjestu i Širokov i Sinđelić su vjerovali da se radi o tom oružju koje je skriveno i nekontrolisano i koje će služiti za onaj kriminalni plan”, naveo je Katnić u emisiji.

Podsjetimo, funkcioner Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, saopštio je danas da oružje kojim je, po tvrdnjama Specijalnog tužilaštva, 16. oktobra prošle godine trebalo da se izvrši državni udar, pripada crnogorskoj policiji.

Dakle, glavni specijalni tužilac je još u februaru saopštio ono što DF danas predstavlja kao novost.

TRANSKRIPT:

Bili ste na licu kad je hapšen komadant srpske Žandarmerije?

MILIVOJE KATNIĆ, glavni specijalni tužilac: Nijesam bio na licu mjesta, ali sam se tim rukovodio, to su uradili sjajne policijske jedinice.

Dikić je, ako me pamćenje dobro služi, uhapšen u momentu kad je krenuo da iz sklonšta u kom je bilo oružje, računao da uzme to oružje. Đe je bilo to sklonište?

MILIVOJE KATNIĆ, glavni specijalni tužilac: Širokov, koji je organizator grupe, on naređuje Sinđeliću da se kupi oružje, 50 automatskih pušaka, i 50 pištolja i odgovarajuća municija…

I 3.500 metaka…

MILIVOJE KATNIĆ, glavni specijalni tužilac: Tako je. To Velimirović i radi, i kupuje oružje, daje za to 30 000 eura prvo 15 i 15. Oružje dolazi do određene lokacije i na toj ili drugoj lokaciji naknadno je uništeno pod kontrolom SDT-a koje takođe nije bilo na Kosovu. SDT i ja kao rukovodilac nego u Crnoj Gori, glavno uništenje je izvršio Velimirović. I o tome toliko.

Da bi provjerio Širokov da li je oružje stiglo u Crnu Goru, on daje naređenja Sinđeliću da Velimirovića pošalje na mjesto jer je Velimirović ih obavijestio da je oružje stiglo u Crnu Goru i da je smješteno. On ih je o tome obavijestio. Oni ga provjeravaju i traže da to oružje snimi i da im te snimke dostavi. Imajući u vidu ovakav njihov zahtjev, mi redovnom procedurom tražimo zahtjev, podnosimo MUP-u, on nam daje ove kolličine oružja mi ih odnosimo na lokaciju određenu kuću i tamo smještamo. Mi imamo dokaze da je Velimirović to oružje snimio da je ponio fotografije na svom mobilnom telefonu koje je pokazao Sinđeliću i Sinđelić obavijestio Širokova i pokazao mu fotografije ili ga lično obavijestio da je oružje na mjestu i Širokov i Sinđelić su vjerovali da se radi o tom oružju koje je skriveno i nekontrolisano i koje će služiti za onaj kriminalni plan.

Šta kaže Dikić u momentu kad ga vi hapsite?

MILIVOJE KATNIĆ, glavni specijalni tužilac: Plan je bio da to oružje u početku i preda jedinicama, to su jedinice, 4+12. Odjednom je došlo do promjene tog plana,Sinđelić je naredio Velimiroviću da se oružje preda i mobilni telefon koji je kriptovan generalu Dikiću. General sjećate se kako je noć 15 na 16 bila kako je oblak i nevirjeme bilo dolazi iz Budve, tajno se sastaje sa Velimirovićem, Velimirović ga tajno vodi na ovu lokaciju da mu pokaže mjesto gdje je oružje, on odlazi, predaje mu ključ od spremišta, odnosno kuće i garaže gdje se oružje nalazilo, predaje mu mobilni telefon, koji je kriptovan i vraćaju se sa te lokacije nakon 100-200 metara general Dikić naređuje Velimiroviću da izađe i u tom trenutku ih mi hapsimo. I to su činjenice.

Gdje se nalazila ta kuća? Na Starom Aerodromu?

MILIVOJE KATNIĆ, glavni specijalni tužilac: Na Starom aerodromu, tako je.

Da li je vlasnik te kuće uključen u akciju?

MILIVOJE KATNIĆ, glavni specijalni tužilac: Ne, vlasnik je kuću izdao pod rentom i sve aktivnosti su ključeni državni organi.

 P.Z.

Portal Analitika