Društvo

Glavni grad kroz RITOUR projekat obogaćuje turističku ponudu

Glavni grad Podgorica, jedan je od deset crnogorskih gradova koji će biti uključeni u RITOUR projekat koji se realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, a sprovodi se u finansijskom razdoblju 2014.-2020. godine i dio je IPA II programa. Ovaj projekat, između ostalog, odnosi se na oblast turizma i kulturnog nasljeđa.
Glavni grad kroz RITOUR projekat obogaćuje turističku ponudu
Portal AnalitikaIzvor

''Podjećamo da će se kroz projekat, kao što je već najavljeno, raditi prije svega na turističkoj valorizaciji arheološkog nalazišta Duklja. Ovo će podrazumijevati uređenje staza i mobilijara na lokaciji, postavljanje zaštitne ograde, česme, info table i ulaznog punkta na lokaciji. Takođe, radiće se na pripremi i distribuciji promotivnog materijala. U ove aktivnosti biće uključena stručna lica zaposlena u Muzejima i galerijama Podgorica'', saopšteno je iz Glavnog grada. 

Osim Duklje, projekat će podrazumijevati i turističku valorizaciju vodenih staza u Podgorici kroz organizovanje regionalnog takmičenja u kajaku, kao i nabavku opreme za turistički proizvod rekreativnog kajakarenja za domaće i strane turiste.

U saradnji sa fakultetima akreditovanim za izdavanje licenci turističkih vodiča, Turistička organizacija Podgorice će organizovati obuku i zaposlenje turističkih vodiča specijalizovanih za vođenje Glavnim gradom. Predviđeno je da se u okviru obuči do 20 vodiča.

''Projekat podrazumijeva i Izradu Strategije turističkog razvoja Podgorice kao Glavnog grada. Proces izrade takođe vodi Turistička organizacija Podgorice, uz podršku stranih i lokalnih konsultanata, koja će podrazumijevati i nekoliko javnih debata za stručnu i opštu javnost. Strategiju usvaja Glavni grad. Ovo je jedna od najbitnijih aktivnosti u projektu u pogledu značaja budućeg turističkog razvoja Crne Gore'', navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje, kroz projekat će biti izvršena i nabavka i instalacija solarnih info panela na dvije lokacije u Podgorici, trenutno se razmatra da to bude centar grada i Capital Plaza, sa turističkim sadržajem na više jezika.

''Podsjećamo da je, prema podacima Turističke organizacija Podgorice, u prvih pola godine u gradu boravilo ukupno 63.062 turista, što predstavlja povećanje od 37,50% u odnosu na isti period 2016. godine, dok je ostvareni broj noćenja 120.629, što predstavlja povećanje od 38,98% u odnosu na isti period 2016. godine'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika