Društvo

Unutrašnja kontrola: Đurišiću policajac povrijedio prava, odlučiće Etički odbor

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je tokom jula mjeseca 2017.godine izvršilo kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu dvije pritužbe građana na postupanje i ponašanje policijskih službenika. Nakon sprovedenog postupka kontrole, u jednom slučaju, pritužba je ocijenjena osnovanom. Riječ je o pustupanju policije prema Podgoričaninu Vanji Đurišiću, široj javnosti poznatom po tome što danima protestuje tražeći da mu Glavni grad, kako tvrdi, vrati zemljište u njegovom vlasništvu. Portal Analitika prenosi najzanimljivije djelove izvještaja Unutrašnje kontrole.
Unutrašnja kontrola: Đurišiću policajac povrijedio prava, odlučiće Etički odbor
Portal AnalitikaIzvor

Vanja Đurišić iz Podgorice, dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na postupanje policijskih službenika CB Podgorica prema njemu, dana 12.06.2017.godine, zbog njegovog privođenja oko 6:30 h u CB Podgorica, gdje je zadržan do 16:00 h, kada je priveden u Sud za prekršaje, ističući sumnju u postojanje zakonskog osnova za preduzimanje naznačenih mjera i radnji prema njemu i sumnju u zakonitost postupanja policijskih službenika tom prilikom, uz navođenje da su policijski službenici neprofesionalno postupali prema njegovoj supruzi i maloljetnoj djeci dok su protestovali nalazeći se u vozilu na zemljištu koje je njegovo vlasništvo, te da je njegov sin Đ.V., narednog dana, poslije uručenja poziva da se javi u CB Podgorica, zadržan od 12 do 20 h, a zatim priveden u Sud za prekršaje, ističući da je sve to, po njegovom mišljenju, urađeno kako bi se na njega izvršio pritisak da odustane od protestnih radnji koje preduzima radi zaštite imovine koja mu je oteta od strane Glavnog grada.                                                      

U sprovedenom postupku provjere navoda iz predmetne pritužbe utvrđene su činjenice i okolnosti koje upućuju na sumnju da je postupanje policijskog službenika SP za JRM CB Podgorica P.Đ. (kojim je onemogućio da advokatica ostvari kontakt sa Đ.V. dok se nalazio u prostorijama za lica lišena slobode, kao i da joj se ustupe spisi predmeta kako bi se sa istim upoznala), bilo u suprotnosti sa odredbama čl.1 Kodeksa policijske etike, uslijed čega je Izvještaj, sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole, dostavljen Etičkom odboru na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika P.Đ. u predmetnom slučaju.

Građanin A. H. iz Berana, dostavio je Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije pritužbu na postupanje policijskih službenika CB Berane, zbog načina na koji su dana 11.07.2017.godine, oko 17:30 h, prilikom kontrole u saobraćaju na magistralnom putu Berane – Rožaje, u mjestu Dapsići, preduzimali službene mjere i radnje prema njemu kao učesniku u saobraćaju – vozaču, navodeći da je tom prilikom zaustavljen na mjestu gdje je izvučena puna linija, u nepreglednoj krivini i da mu policijski službenici tom prilikom, na njegovo traženje, nijesu pokazali brzinu i fotografiju njegovog vozila.

U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi podnosioca pritužbe, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji ili nezakonitu primjenu policijskih ovlašćenja od strane policijskih službenika u konkretnom slučaju.

Kontrole – provjere: Osim postupanja po pritužbama građana, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom jula 2017.godine izvršili dvije kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika.

U jednom slučaju, izvršenom kontrolom utvrđene su činjenice i dokazi koji su ukazivali na postojanje osnovane sumnje u neprofesionalno postupanje policijskog službenika, uslijed čega je podnijet predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika Odjeljenja granične bezbjednosti H.Novi R.M., zbog teže povrede službene dužnosti iz čl.106 st.1 t.2 Zakona o unutrašnjim poslovima (nepravilno ili nenamjensko korišćenje i raspolaganje povjerenim sredstvima).

U drugom slučaju, u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u radu, kao ni činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno i nezakonito postupanje policijskih službenika u vršenju policijskih poslova povodom kojih je sprovedena kontrola, zaključuje se u Izvještaju.

P.Z.

 

Portal Analitika