Društvo

U Beranama bez posla 19 medicinskih sestara

– Statistika Zavoda za zapošljavanje pokazuje da je u Crnoj Gori nezaposleno 40 bečelora koji su okončali primijenjene studije Visoke medicinske škole u Beranama, od čega ih je najviše u tom gradu - 19, dok je u Podgorici bez posla njih šestoro.
U Beranama bez posla 19 medicinskih sestara
Portal AnalitikaIzvor

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, iz ove struke u Plavu je osmoro nezaposlenih, u Ulcinju troje, a u Baru je evidentirano njih dvoje. U Rožajama i Bijelom Polju na listi nezaposlenih je po jedna osoba. Iako je u Beranama, gdje je sjedište škole za koju se insistiralo da se ne izmješta u Podgoricu, nezaposleno 19 medicinskih sestara to, sudeći prema riječima dekana Medcinskog fakulteta Gorana Nikolića, nije problematično.

On je za Pobjedu kazao da je upoznat o ovim podacima. - Svuda ima nezaposlenih – rekao je Nikolić. On je dodao i da podatak o nezaposlenosti ima različite aspekte i da sve ,,zavisi od metodologije kako se formira lista prijavljenih nezaposlenih“. Ukoliko je neko evidentiran na Zavodu ne znači, prema njegovim riječima, da ,,baš pripadate onoj kategoriji potpuno nezaposlenih“.

- Kada je medicina u pitanju, uopšte naši studijski programi, imate stažiranje i za to vrijeme vi ste na listi nezaposlenih, a vi formalno niste nezaposleni – rekao je on, dodajući da je moguće da je sličan slučaj i sa nezaposlenim Visoke medicinske škole. Nikolić je istakao i da se metodologija registrovanja nezaposlenih razlikuje od države do države. Može, kaže, vrlo često da dovodi do pogrešnih zaklju- čaka.

- To je kompleksan pojam… Ima nezaposlenih kojima zbog nekih socijalnih pomoći koje dobijaju odgovara da to budu, a ima i drugačijih – rekao je on.

Broj nezaposlenih svršenih studenata Visoke medicinske škole, ponovio je, ne znači da se samo hiperprodukuje taj kadar. Ovaj kadar, kazao je, i te kako je potreban crnogorskom tržištu.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika