Svijet

Radić: Potencijal Pjongjanga može ugroziti okruženje i SAD

Sjeverna Koreja je pokazala da ima previše ofanzivnog potencijala, koji može da ugrozi sve zemlje oko njih i SAD. To je sada tačka koja ne može da se oprosti. Vrlo je teško zamisliti da u nekom kratkom vremenskom periodu može doći do relaksacije situacije. Detonirana je termonuklearna bojeva glava. Sada je vrlo jasno da svi moraju da strepe – izjavio je za Pobjedu vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišići testiranje hidrogenske bombe koju je naredio lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un.
Radić: Potencijal Pjongjanga može ugroziti okruženje i SAD
Portal AnalitikaIzvor

Juče je održana i hitna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nakon što je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela šestu i najsnažniju nuklearnu probu, za koju tvrdi da je proba unaprijeđene hidrogenske bombe za raketu dugog dometa.

Radić kaže da je sama ideja prijetnje koju Sjeverna Koreja može da ostvari dovoljna da ima dramatične efekte na javno mnjenje od Južne Koreje do SAD. Crvena linija Prijetnje su postale sve učestalije i snažnije i prešle su crvenu liniju u kojoj se direktno prijeti ne samo zemljama direktnog okruženja nego Sjedinjenim Američkim Državama – kaže  sagovornik Pobjede.

Radić napominje da Sjeverna Koreja ima dva aduta sile - rakete interkontinentalnog dometa i termonuklearne bojeve glave.

- Jasno je da je Pjongjang sada došao do krajnje zaoštrenih odnosa. Pitanje je da li je održivo trpjeti takav sistem, da li će uslijediti radikalne ideje koje dolaze od američkog predsjednika Donalda Trampa i oštre mjere, uključujući i vojne, ili treba slijediti Kinu, susjeda Sjeverne Koreje, koja smatra da treba ući u dijalog i naći neko političko rješenje – kaže Radić.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika